21 november 2020

CDA kiest voor geld besparen: noodraadzaal niet tegen elke prijs

Met ongeveer 45 personen (31 raadsleden, 7 collegeleden, griffie, ambtenaren) op anderhalve meter vergaderen in de raadzaal in Lekkerkerk is onmogelijk. In de afgelopen maanden is dankbaar gebruik gemaakt van de gastvrijheid van Alphen aan den Rijn dat een grotere raadzaal heeft.

Vergaderen in de eigen gemeente heeft natuurlijk de voorkeur. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat sporthallen afvallen door hun strakke schema’s rondom trainingen en wedstrijden (die hopelijk binnenkort weer mogelijk zijn). En digitaal vergaderen is niet te doen met meer dan 40 mensen. Blijven over de toneelzaal van De Drie Maenen in Ouderkerk aan den IJssel en de hal van Gemeentewerken in Bergambacht. Maar die vergen verbouwingen en de aanschaf van een audio- en videosysteem. De kosten lopen uiteen van 2 tot 4 ton, afhankelijk van de locatie en het gewenste ‘comfort’.

Het CDA vindt deze kosten veel te hoog, zeker omdat het maar over tien vergaderingen per jaar gaat. De fractie heeft in de raadsvergadering van 17 november met succes gepleit om te blijven vergaderen in Alphen. Een meerderheid van de raad steunde ons voorstel en dat scheelt een hoop gemeenschapsgeld. En dat in een tijd dat de gemeentefinanciën onder druk staan. Daar kunnen we als raadsleden best een stukje voor (om)rijden! Het is nu afwachten of de gemeente Alphen haar raadzaal nog wat langer aan ons wil verhuren. Zo niet, dan zal de toneelzaal van De Drie Maenen in beeld komen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.