11 november 2019

CDA Krimpenerwaard: geef lokale ondernemers kans om groen te onderhouden

Foto: Het Kontakt

Sinds de start van de gemeente Krimpenerwaard is het een terugkerend thema - op straat, in gesprekken bij een verjaardag, in de gemeenteraad: het onderhoud van het openbaar groen. Met extra geld en inzet van het ambtelijk apparaat is het onderhoud weliswaar verbeterd, maar kwalitatief nog steeds beneden de maat.

Wat het CDA Krimpenerwaard betreft is dit mede te wijten aan het feit dat het onderhoud Europees is aanbesteed. De gehele Krimpenerwaard is als één kavel op de markt gezet, waarbij een Europese aanbesteding volgens de regels de enige mogelijkheid is. Een Europese aanbesteding vergt veel werk en dikke pakken in te vullen papier met aanbestedingsregels en procedures. Het gevolg: enkel grote bedrijven schrijven hierop in, waardoor nu al een aantal jaren grote machines van buiten onze gemeente het groen eens in de zoveel tijd komen maaien.

Het CDA Krimpenerwaard vindt dat het groenonderhoud door lokale partijen uitgevoerd moet gaan worden. Het huidige contract loopt nog even, maar onze fractie zal tijdens de begrotingsbehandeling van 12 november een motie indienen om onze gemeente bij de volgende aanbesteding op te delen in meerdere kavels. Dit geeft de mogelijkheid om onder een Europese aanbesteding uit te komen, waardoor ook lokale partijen mee kunnen inschrijven. 

Immers, de inzet van lokale ondernemers is minder milieubelastend vanwege de kortere reisafstand. Daarnaast is in het verleden gebleken dat lokale partijen meer geneigd zijn om in hun directe omgeving kwalitatief goed onderhoud te leveren, al was het maar uit het oogpunt van reclamewerking.

We roepen het college dan ook op om bij de voorbereiding van een nieuwe aanbesteding een nieuwe procedure te starten, zodat verlenging met de huidige partij te vermijden is en lokale partijen de kans geeft om mee in te schrijven.

Lees hier de motie

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.