06 februari 2021

College trekt uitvoeringsplan cultuurnota in

Het College van B en W heeft het uitvoeringsplan van de kadernota cultuur ingetrokken om het te verbeteren. Dit gebeurde aan het einde van de raadscommissievergadering over het plan nadat de partijen duidelijk hadden gemaakt dat het stuk van het college nog niet rijp was voor besluitvorming.

In het uitvoeringsplan geeft het college invulling aan de kadernota uit 2019. In die nota zijn vier doelstellingen vastgesteld:
1. Cultuurparticipatie bevorderen
2. Identiteit van de kernen versterken en zichtbaar maken
3. Verbinden van culturele initiatieven
4. Cultureel ondernemerschap versterken

Het uitvoeringsplan heeft vier actielijnen:
1. Een sterk cultureel netwerk en actieve cultuurparticipatie
2. Herkenbare culturele identiteit van de kernen
3. Zichtbaar cultureel ondernemerschap
4. Sturende subsidieregelingen

Het college heeft twee scenario’s uitgewerkt, van 118.000 en 148.000 euro, en kiest voor het goedkoopste scenario. Omdat het om extra uitgaven gaat, moet er ook worden bezuinigd om binnen de totale gemeentebegroting te blijven. En daar wringt de schoen, want die bezuiniging gaat ten koste van de bibliotheken. En de bibliotheken zijn heel ongelukkig met een bezuiniging van 50.000 euro, zo bleek op een eerdere hoorzitting. Daarbij komt nog dat zij alleen in het begin bij het proces zijn betrokken en daarna niet meer.

Het CDA vindt dit geen goede zaak en daar hebben we vragen over gesteld. Verder vinden wij dat het zeer de vraag is of het uitvoeringsplan realistisch is als er maar weinig geld beschikbaar komt voor de ambitieuze plannen. Dan weet je op voorhand al bijna zeker dat het niet gaat lukken. We hebben wethouder Hofman en Boere dan ook gevraagd de haalbaarheid van de plannen nog eens goed te bekijken. En dan ook te vraag te beantwoorden wat op dit moment al de toegevoegde waarde zou zijn van een functionaris die de plannen moet realiseren.

De beantwoording van de vragen van het CDA en van andere fracties was van een dusdanig niveau dat duidelijk werd dat het uitvoeringsplan het niet zou halen. Het college heeft dat ook ingezien. Wordt vervolgd.

Marc Advocaat
raadscommissielid CDA Krimpenerwaard

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.