16 maart 2018

De winkels open op zondag?

Ineens staat in de politieke debatten in aanloop van de verkiezingen van 21 maart centraal het al of niet openen van de winkels op alle zondagen. Dit komt omdat zes van de negen deelnemende partijen (VGBK, VVD. PvdA, D66, PK, Lokaal op 1) dezelfde stelling hierover in hun verkiezingsprogramma hebben geschreven: "De winkelier bepaald zelf wanneer hij zijn winkel opent".

Het volgende valt hierbij op:

  • In de verkiezingsretoriek wordt dit aangevuld met de opmerking dat de "niet-christelijke winkelier" in dit verband geen last moet hebben van de "christelijke winkelier", waarbij er ineens ook een stigmatisatie aan de orde is op basis van geloofsovertuigingen.
  • De kans is in belangrijke mate aanwezig dat er een tweespalt komt bij onze winkeliersverenigingen. Immers de Kruidvat, Hema of een AH zouden wellicht wel open zijn, terwijl de overige winkeliers de zondag willen besteden aan rust en gezin. En is de vrijheid van de één niet de onvrijheid van de ander? Immers als de één open gaat dan moet de ander om bedrijfseconomische redenen ook wel. Of dan toch maar stoppen en weer een lege winkel?
  • Het thema wordt nu getrokken door de VVD en VGBK die als collegepartijen dit onderwerp de afgelopen drie jaar niet besproken hebben of wilden bespreken en nu hierop voorop lopen.

Hoe staat het CDA Krimpenerwaard hierin?
Het CDA is content met de status quo op dit moment in de Krimpenerwaard. Als toeristenstad kent Schoonhoven een 13-tal zondagen in het jaar waarop de winkels open zijn, de overige plaatsen niet. Natuurlijk knelt dit soms. Waarom in de ene kern wel en in de ander kern niet is dan de vraag. Dit gelijktijdig met de vraag: is er in de ander kernen wel een behoefte?

De CDA-fractie heeft onlangs actief deelgenomen aan een thema-avond over de toekomst van de retail in de verschillende kernen van de Krimpenerwaard. Hier werd een degelijk onderzoek gepresenteerd met de blijde conclusie dat de winkelgebieden in onze kernen weliswaar met zorg en aandacht behandeld moeten worden, maar ook op langere termijn voldoende levensvatbaar zijn. Op mijn vraag of en hoeverre en vanuit de winkeliersverenigingen een wens is om op de zondag de winkels te openen, stelden ze dat dit zeker geen breed gedeelde wens is. Wat voor de aantrekkelijkheid van een winkelgebied van groot belang is dat er goede afspraken zijn tussen de winkeliers over de openingstijden. Dus niet de één wel open en de ander niet.

Wij zijn geen voorstander van een 24/7-economie in de Krimpenerwaard, maar hebben natuurlijk wel oog voor bijzonder situaties. Zo kunnen wij ons prima voorstellen dat bij een evenement zoals de Tour de France in Haastrecht in 2015 winkels open kunnen zijn, wat onder de huidige coalitie met VVD en VGBK niet mogelijk was.

Wat het CDA betreft is het standpunt van de VVD, VGBK, D66 etc. een standpunt wat ook niet past bij het karakter van de Krimpenerwaard. Je moet er toch niet aan denken dat een winkelier zomaar een nachtwinkel kan gaan beginnen of geen rekening houdt met de kerkgang op de zondagochtend. Samenleven doe je immers met elkaar toch?

Als je dan toch wat wilt veranderen omdat er nu eenmaal een meerderheid hiervoor is, doe het dan met elkaar en vooral in goed overleg met de winkeliersverenigingen, maar laat het niet aan de individuele winkelier over.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.