28 mei 2019

Op bezoek bij... natuurboerderij Hoeve Stein

Op maandag 20 mei mochten we als CDA-fractie te gast zijn bij natuurboerderij Hoeve Stein. Dit prachtige bedrijf, dat ligt op de grens tussen Haastrecht en Reeuwijk, is een mooi voorbeeld hoe agrarische activiteiten hand in hand gaan met natuur, dierenwelzijn en recreatie.

Op natuurboerderij Hoeve Stein van Maatschap De Goeij wordt sinds 2011 geëxperimenteerd met natuurbeheer in combinatie met een melkveebedrijf. Een melkveehouderij met 85 koeien en 40 hectare grond is omgevormd tot een biologische natuurboerderij met 140 koeien en 200 hectare grond. Dit is mede mogelijk gemaakt door het afwaarderen van de landbouwgrond en het pachten van grond van Staatsbosbeheer. Ook werden wij door een medewerker van Staatsbosbeheer meegenomen in hun positieve ervaringen omtrent dit project en de prettige samenwerking met Hoeve Stein.

Wij als fractie vinden het mooi en stimulerend om te zien hoe een lokale agrariër dit heeft te weten realiseren, met oog voor de omgeving, natuur en lokale economie.

Ook is er afgelopen maand door onderzoekers van Wageningen Environmental Research (Universiteit) een rapport uitgebracht over natuurboerderij Hoeve Stein. Uitgangspunt bij dit onderzoek was: 'Wat valt er te leren van Hoeve Stein als voorbeeld van zelfrealisatie van natuur?' De link naar dit het rapport kunt u hier vinden: http://edepot.wur.nl/476604

https://webmail.krimpenerwaard.nl/owa/redir.aspx?REF=Jt3nxVV9FhERp7VlUa1iKqZSTKZv5ZQ3NuSEevVZefx9Q3HwUOPWCAFodHRwOi8vZWRlcG90Lnd1ci5ubC80NzY2MDQ.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.