10 juli 2020

Samenvatting concept-Regionale Energiestrategie

Nederland stapt richting 2050 over op hernieuwbare energie voor elektriciteit en warmte. Denk hierbij aan energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie, energie uit water, aardwarmte en waterstof. In het Nationaal Klimaatakkoord is afgesproken dat alle 30 regio’s een energieplan schrijven; de Regionale Energiestrategie (afgekort RES). Krimpenerwaard hoort bij de regio Midden-Holland.

Door samen te werken verloopt de overgang naar schone energie sneller en beter. Deze overgang noemen we de energietransitie. Ook gaan sommige technieken over onze gemeentegrenzen heen. We werken samen met onze buurgemeenten, waterschappen, provincie. Maar ook andere belangrijke betrokken partijen, zoals de netbeheerder, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Zo kunnen we keuzes maken waar we met elkaar achter staan.

Alle 30 regionale plannen samen moeten voldoende schone energie opleveren voor heel Nederland. In mei verscheen de Voorlopige Concept-RES. In september gaan de gemeenten, de provincie en waterschappen de concept-RES behandelen.

Wat staat er in de concept-RES?
De concept-RES is een eerste fase. In dit document worden oplossingen voor de opwek van schone energie gepresenteerd in de vorm van drie denkrichtingen. Die drie denkrichtingen bevatten dezelfde basis. In die basis combineren we zonne-energie en windenergie op plekken die het meest wenselijk en kansrijk zijn. Omdat de basis alleen onvoldoende is om aan de ambitie te voldoen, zijn aanvullende denkrichtingen nodig. De drie denkrichtingen vullen deze basis aan:

  1. BASIS PLUS; hier wordt windenergie langs bestaande wegen toegevoegd.
  2. CONCENTRATIE; hier worden één of meer grote locaties gebruikt om schone energie met zon of wind op te wekken. Deze noemen we energielandschappen.
  3. SPREIDING; hier gaan we lokaal kijken naar initiatieven uit de samenleving die energie op willen wekken. Dit is verspreid over de hele regio.

Deze denkrichtingen zijn een eerste stap. Nu ligt nog niks definitief vast. We zijn zuinig met de ruimte die we hebben. We houden rekening met de natuur en hoe het landschap eruit ziet. We kijken wat er kan. En ook naar welke oplossingen het meest haalbaar en betaalbaar zijn.

Wat doen we na de concept-RES?
Alle 30 regionale plannen samen moeten voldoende schone energie opleveren voor heel Nederland. Na de concept-RES volgt de RES 1.0. Daarin worden denkrichtingen uitgewerkt in scenario’s. In de RES 1.0 staat hoeveel schone energie we als regio kunnen opwekken en waar dat kan. We bedenken samen hoe we energie kunnen besparen in onze woningen en gebouwen. Ook onderzoeken we of er regionale projecten nodig zijn om de woningen van warmte te voorzien. Verder brengen we in kaart wat voor veranderingen er nodig zijn aan de energie-infrastructuur, zoals zwaardere kabels en andere leidingen.

De RES 1.0 moet in juli 2021 af zijn. Het wordt iedere twee jaar vernieuwd om nieuwe ontwikkelingen en technische innovaties mee te nemen. Om de energiestrategie uit te voeren volgen nieuwe, lokale projecten en plannen. U kunt als inwoner samen met bedrijven en organisaties meedenken. Komend najaar worden daarvoor verschillende (digitale) bijeenkomsten voor georganiseerd.

Hoe kan ik meedoen?
Bent u nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje op de speciale website wat u zelf kunt doen om energie te besparen. www.krimpenerwaard.nl/duurzaamheid
Heeft u vragen? Of wilt u meedenken over de RES 1.0? Neem dan contact met de gemeente op via [email protected] of bel 140182 en informeer naar team duurzaamheid.

Dit najaar worden verschillende (digitale) bijeenkomsten georganiseerd. Hou hiervoor de gemeentelijke website en het Kontakt in de gaten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.