19 maart 2019

Stemverklaring CDA bij procesopzet MIRT

Het CDA Krimpenerwaard stemde tegen de procesopzet van het gebiedsbod MIRT (het bod wat onze gemeente gaat uitbrengen om de keuze op een oeververbinding tussen Ridderkerk en Krimpen aan de Lek te laten vallen), omdat we met dit proces niet zeker zijn dat de bereikbaarheid van de Krimpenerwaard echt verbetert tegen acceptabele consequenties. We stemden niet tegen omdat we tegen de oeververbinding als zodanig zijn (hoewel er natuurlijk heel veel valt op te merken over de wegverbinding via de Zaag naar Ridderkerk). Maar wat we willen, is zekerheid dat onze burgers die naar het westen reizen, straks minder in de file staan.

Als gemeente doen we straks een bod om de kans op de brug naar Ridderkerk te vergroten. Maar als je een bod uitbrengt, moet je daarbij ook eisen stellen. Zo moeten we wel zeker zijn dat, als het bod wordt aanvaard, we dan ook het hoofddoel halen: kortere reistijden vanuit de Krimpenerwaard naar het westen. En juist die randvoorwaarden worden willens en wetens niet gesteld.

Straks als de locatie vastligt, pas dan gaan we bepalen wat er werkelijk moet gebeuren om de van Brienenoordbrug (2 maal 6 rijstroken(!)) te ontlasten. Dus pas dan wordt in volle omvang duidelijk wat dat betekent voor de Krimpenerwaard, En dàt wil het CDA niet. We willen zelf de regie houden op dit proces van verbeterde bereikbaarheid èn leefbaarheid.

De daarvoor benodigde keuzes moeten medio dit jaar worden gemaakt; de rest is uitwerking.
Dus moet een proces leiden tot duidelijkheid vóórdat de locatiekeuze wordt gemaakt; dat doet dit proces niet; dus een onvoldoende voor het procesvoorstel.

Kees Larooij
raadslid CDA Krimpenerwaard

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.