23 juni 2018

Terugblik commissie 'Jaarstukken'

Financieel
De gemeente Krimpenerwaard staat er financieel goed voor, zo is de CDA-fractie van mening. De hele sombere voorspellingen van het college zijn wederom gelukkig niet uitgekomen. Integendeel, voor het derde jaar op een rij een positief saldo. Het CDA is wel van mening dat dit saldo deels ten goede moet komen van de verenigingen en stichtingen die van 2015 tot 2017 krampachtig op de nullijn zijn gehouden door de coalitie o.l.v. de VGBK. Dit heeft tot pijnlijke situaties geleid, zoals vorig jaar bij de welzijnsstichtingen en dit jaar tot acute liquiditeitsproblemen bij het Zilvermuseum. Weliswaar zijn de situaties inmiddels voor een belangrijk deel opgelost, maar dat heeft wel bij de betreffende organisaties en voor de nodige stress gezorgd. Wat het CDA betreft moet een gedeelte van het positieve saldo van € 516.000,- ten goede komen van partijen die subsidie ontvangen en zal hiertoe een voorstel indienen.

Fietstunnel Bergambacht
Het lukt het college maar niet om samen met de provincie te komen tot een goede aanpak voor het - al lange tijd op de plank liggende - plan om een fietstunnel aan te leggen bij de rotonde Dijklaan, Bergambacht. Nu ligt er zelfs een voorstel om het beschikbare gestelde krediet vanuit de voormalige gemeente Bergambacht van bijna € 3.000.0000,- maar te storten in de algemene middelen van de nieuwe gemeente Krimpenerwaard. Het CDA acht dit onjuist en kan zich voorstellen dan de bewoners van Bergambacht zich bestolen voelen. Dat er vanuit de gemeente Krimpenerwaard weinig aandacht is voor de verkeersveiligheid bij deze rotonde is wel gebleken toen na een renovatie van de toegangswegen drie jaar geleden de westelijke oversteek ineens was verdwenen. Veel vragen en een onderzoek naar de verkeersveiligheid was nodig om die fout te herstellen. Dit om ervoor te zorgen dat er zolang de fietstunnel er niet is er tenminste overgestoken kan worden. Nu het beschikbare geld gewoon in de algemene middelen te stoppen is echt onbehoorlijk. Voor de duidelijkheid: ten tijde van de besluiten om Dijklaan Oost te ontwikkelen (zo'n 500 woningen waaronder veel seniorenwoningen en alle "open lucht" sportvoorzieningen en een kinderdagverblijf aan de Dijklaan onder te brengen) is steeds gesteld dat de fietstunnel er zou komen. Dat dit nog even de tijd nodig zou hebben was wel duidelijk, het is immers een co-productie met de provincie, maar zo in 2019 zou er duidelijkheid moeten zijn.

Met het intrekken van dit krediet zegt dit college de tunnel niet nodig te vinden en de nieuwe wethouder van verkeer, Bert Bening, bespreekt de mogelijkheid van een fietstunnel niet eens met de gedeputeerde Floor Vermeulen bij het bezoek twee weken geleden. Er lijkt bij dit bezoek meer aandacht gegeven te zijn aan een mooie groepsfoto dan aan de verkeersveiligheid in onze gemeente.

Erg jammer is het ook dat Pascal van de Hek van de VGBK het college volledig ondersteund door aan te geven dat het VGBK dit voorstel van het college wil ondersteunen.

Het CDA zet zich voor elke kern en roept de raad op om voor elke kern een betrouwbare en consistente koers te voeren. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.