28 februari 2019

Vijf dagen voor behandeling bestemmingsplan Veenweiden

Nog slechts een paar dagen voordat het bestemmingsplan Natuurgebied Veenweiden op de agenda van de raadsvergadering staat. En er wordt nog hard gewerkt aan oplossingen voor diverse problemen. Eén ding is zeker: de enorme invloed die dit plan gaat hebben is voor iedereen duidelijk. En het belang voor de direct en indirect betrokkenen ook. Het gaat ook om een enorm gebied. Om maar even met getallen te spelen: in het Noorden van Duitsland is een energiebedrijf een zonnepark van het bouwen van 220 hectare; dat wordt dan in een keer het grootste zonnepark van Duitsland. Hier hebben we het over nieuw te bouwen natuur met een oppervlak dat 10 maal zo groot is.... Belangrijk dus!

Wat zijn de onderwerpen die nog om oplossing vragen? Ik zette de onderwerpen die ik ken nog even op een rij:

• Natuur waar je niets mag, dat is simpel, die vraagt gewoon om onderhoud. Nou ja, zo simpel is het ook weer niet, want dat onderhoud moet wel zodanig worden uitgevoerd dat het geen overlast veroorzaakt voor de omliggende percelen: onkruid, jaagdieren en grote vogels die in de natuur verblijven maar bij de "buren" gaan eten.
• Agrarisch (mede)gebruik (dat het geld moet opleveren om het beheer van de Natuur mede te betalen) levert nog de meeste uitroeptekens op:
• Het waterpeil dat zodanig laag moet blijven dat het land belopen kan worden door gezond blijvende koeien; ook maaien moet mogelijk blijven. Hiervoor is een motie in de maak.
• Op enkele plekken is er de sterke wens om de grenzen te verleggen en dus de betreffende gronden juist binnen of juist buiten de Natuurgrenzen te houden. Hiervoor lopen diverse wijzigingsvoorstellen in onderzoek.
• Het versneld arm maken van de bodem door de bovenlaag er af te graven (afplaggen) leidt tot onherstelbare schade aan de bodem, versnelde veenoxidatie en veel onkruidgroei; het is een doorn in de ogen van de boeren. Ook hiervoor is een amendement in de maak.
• Door de gebruiksvoorschriften van de nieuw gebouwde natuurgronden ontstaat er veel meer transport: de ene soort mest moet afgevoerd en andere aangevoerd; dit extra transport over de toch al zo smalle wegen wil niemand en dus is een voorstel gedaan om verbindingsroutes mogelijk te maken over de landbouwgrond zelf.
• Een algemene tekstuele aanpassing is ook nodig van de regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen; nu staan er eigen regels in het bestemmingsplan die deels vooruitlopen op landelijke regelgeving en deels overlappen. Het heeft geen nut om die zaken op meerdere plekken te regelen, dat leidt alleen maar tot verwarring. Uit het bestemmingsplan halen dus en gewoon aansluiten bij de landelijke regelgeving.
• Ook een heel belangrijke is het tot heden nog steeds ontbreken van een beheerorganisatie (beheercollectief) waar de stuurgroep haar vertrouwen in heeft uitgesproken en waarmee zij zaken zal gaan doen. Dit is van groot belang voor diegenen die overwegen om zelf de natuur te gaan beheren (in plaats van zich te laten onteigenen). Je wordt dan immers lid van een collectief en je wilt weten aan welke spelregels je je hebt te houden...

Zo zijn er waarschijnlijk nog meer dingen die ik nu vergeten ben. Maar het is veel en staat onder grote druk. Ongezonde druk eigenlijk. Moeten we wat mij betreft iets aan doen.

Kees Larooij
raadslid CDA Krimpenerwaard

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.