30 november 2018

Bijdragen van de CDA fractievoorzitter aangaande het kinderpardon

Op 29-11-2018 heeft de gemeenteraad te Lansingerland gesproken over het 'Kinderpardon'. Het CDA Lansingerland is hier niet voor. Hieronder leest u welke argumenten door het CDA gebruikt zijn:

-        Met deze motie komt landelijke politiek in de raadszaal van Lansingerland.

-        De gemeenteraad heeft geen bevoegdheid om een kinderpardon in te stellen, ook niet voor eventuele kinderen die onder dit pardon zouden kunnen vallen en die in Lansingerland wonen. Bij het CDA is hier overigens niets over bekend.

-        Het wel of niet aannemen van deze motie zal in politiek Den Haag gebruikt worden om voor dan wel tegenstanders van een kinderpardon te beïnvloeden. Wij zijn daar niet blij mee, wij vinden dat de gemeenteraad moet spreken over Lansingerland en niet over landelijke politieke thema’s.

-        Niemand zal het er mee oneens zijn dat in Nederland op dit moment de procedures rond asiel veel te lang duren. Dat is de belangrijkste oorzaak van het gegeven dat kinderen hier vele jaren wonen en daarmee “Vernederlandst” zijn. En natuurlijk is het dramatisch als een kind dat hier vele jaren gewoond heeft verplicht moet verhuizen naar een ander land.

-        De oorzaak van de langdurige procedure verschilt per individueel geval en is voor de CDA fractie in Lansingerland dan ook niet te beoordelen. Of het onmogelijk is dat deze kinderen terugkeren naar het land van herkomst kan de CDA fractie ook niet beoordelen. Dat zal per situatie verschillen en wij kennen de individuele casussen immers niet.

-        Of een algemeen kinderpardon of een versoepeling van het meewerkcriterium het juiste middel is om dit probleem op te lossen kunnen wij ook lastig beoordelen, omdat dit onze expertise niet is. Wellicht moedigen we met een dergelijk besluit cynische mensenhandelaren aan om vluchtelingen met kinderen vaker in gammele bootjes te zetten en daarmee in gevaar te brengen. Dan doen we kwaad door goed te willen doen. Wij kunnen dit niet beoordelen.

-        Degenen die dit wel kunnen beoordelen zijn de rechter en als laatste toets, de staatssecretaris met een discretionaire bevoegdheid. Zij kennen de individuele casuïstiek en kunnen toetsen of we deze kinderen humaan behandelen, of dat terugkeer mogelijk is. We moeten vertrouwen hebben in deze instituties, dat zij in discretie de juiste afwegingen maken tussen de individuele belangen van de kinderen maar tegelijkertijd ook oog houden op het algemeen beleid en belang.

-        Omdat het CDA Lansingerland niet de kennis en expertise heeft om alle gevolgen, ook buiten Nederland en voor andere groepen asielzoekers dan kinderen, van een keuze voor een algemeen kinderpardon of een versoepeling van het meewerkcriterium te overzien en omdat wij vertrouwen hebben in de instituties die beoordelen of een kind wel of niet in Nederland kan blijven zullen wij deze motie niet steunen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.