22 oktober 2018

CDA: Amendement bevriezing huurtarief voor de binnensport

Tijdens de raadsvergadering van 18 oktober heeft Dave Bergwerff van het CDA Lansingerland zijn eerste amendement ingediend aangaande de tarievennota ‘Sportaccomodaties’.

Volgens de tarievennota krijgen binnensportaccomodaties binnen Lansingerland in 2019 te maken met een btw-verhoging van 3%. Het CDA Lansingerland heeft zich hier tegen verzet.

Het probleem van deze btw-stijging van 3% is dat een gemeenteraad dit niet tegen kan gaan, omdat dit Rijksbeleid is. Daarentegen is de gemeenteraad niet verplicht de btw-verhoging van 3% te belasten aan de binnensportverenigingen. Wat het CDA betreft blijft er een tariefstabilisatie. Mede omdat het CDA in haar verkiezingsprogramma pleit de verenigingen zekerheid te geven over hun maandelijkse lasten.

Ook in het Lansingerlandse coalitieakkoord en collegeprogramma staat dit punt beschreven als: ‘Wij bevriezen de huurtarieven voor binnen- en buitensportlocaties voor de komende vier jaar’. De bekostiging van deze 3% zal niet ten laste komen van de verenigingen, maar vanuit de gemeentelijke begrotingspost ‘verhuur sportterreinen’ worden bekostigd.

Tot grote vreugde van het CDA Lansingerland is het amendement unaniem aangenomen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.