15 september 2021

CDA-fractievoorzitter Matthijs Ruitenberg kondigt vertrek uit lokale politiek aan

“Ons verenigingsleven is echt een enorme rijkdom”

Na ruim 16 jaar zet Matthijs Ruitenberg, CDA-fractievoorzitter Lansingerland, na de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart een punt achter zijn lokale politieke loopbaan. Hij kijkt terug op een mooie tijd waarin de gemeente flink groeide, maar wel het dorpse karakter wist te behouden. “Het is hier prachtig wonen, met mooie wijken, veel groen en een sterke sociale cohesie.”

Waarom heeft u besloten te stoppen?
Ik ben inmiddels vier termijnen raadslid, waarvan acht jaar als fractievoorzitter. Volksvertegenwoordiger zijn en me inzetten voor de belangen van onze inwoners is een eervolle taak, maar ook een zware. Het raadslidmaatschap vergt veel tijd naast het gezinsleven en mijn fulltime baan als directeur bedrijfsvoering van de Wolfert van Borselen scholen. Zeker nu mijn drie meiden ouder worden, merk ik dat de behoefte groeit om ’s avonds thuis te zijn. Daarnaast sluipt er na zo’n tijd een bepaalde routine in het raadswerk en daardoor word je iets minder scherp. De verkiezingen zijn een mooi moment om het stokje over te dragen.

Waar bent u terugkijkend het meest trots op?
Dat Lansingerland – ondanks de snelle groei – nog steeds een dorps karakter heeft, maar wel met de voorzieningen die horen bij een kleine stad. Het is hier prachtig wonen, met mooie wijken, veel groen en een sterke sociale cohesie. Ons verenigingsleven is echt een enorme rijkdom. Tien jaar geleden zag het toenmalige college verenigingen als een kostenpost en werd voorgesteld de huren met tientallen procenten te verhogen. Ik heb er voor geknokt dat dat niet zou gebeuren, want verenigingen zijn onmisbaar in onze samenleving. Het is de plek waar onze jongeren normen en waarden meekrijgen, leren samen te spelen in een team en ze beginnen met vrijwilligerswerk. Daar komen mensen samen en is er minder eenzaamheid. De gemeente betaalt misschien voor de accommodatie, maar de samenleving krijgt veel meer terug. Als CDA hebben we de afgelopen acht jaar ervoor gezorgd dat de huren werden bevroren. Ik hoop dat mijn opvolgers dat doorzetten, want alleen dan blijft het verenigingsleven voor iedereen bereikbaar.
Daarnaast kijk ik trots terug op het realiseren van een aantal belangrijke voorzieningen na de fusie van de gemeenten. Als startend raadslid stelde ik in de eerste of tweede raadsvergadering van de nieuwe gemeente Lansingerland voor dat eerst een besluit moest worden genomen over het nieuwe zwembad en pas daarna over het nieuwe gemeentehuis. De ambtenaren en het college wilden juist eerst een besluit nemen over het gemeentehuis, omdat zij het zwembad aan de dure kant vonden. Ik ben blij dat ik toen met mijn collega's heb doorgedrukt, dat heeft echt het verschil gemaakt. Later speelde een soortgelijk verhaal met de nieuwe basisscholen in de Westpolder. Die hebben we eigenlijk in de polder gebouwd, er waren helemaal nog geen huizen. Nu zijn ze het hart van een prachtige woonwijk.
Iets waar ik ook met trots op terugkijk is de aanstelling van wethouder Albert Abee. De gemeente zat toen in ernstige financiële problemen vanwege de kredietcrisis en als CDA-lijsttrekker beloofde ik dat de financiën weer op orde zouden komen. Er was veel kritiek op de voordracht van Abee, maar wij hebben nu veel aan hem te danken. De financiën zijn op orde en we kunnen weer investeren in de centra van Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek, maar ook in het openbaar groen en speeltoestellen in de wijk.
Waar ik ook met veel trots op terugkijk is het nulbeleid voor coffeeshops, dat er is gekomen dankzij een CDA-initiatiefvoorstel. In een gemeente met zo veel jeugd, is het ontmoedigen van het gebruik van verdovende middelen van enorm belang.

Waar bent u minder trots op? 
Dat we er niet in slagen om de wachtlijst voor Lansingerlanders die op zoek zijn naar een woning korter te laten worden. De politieke werkelijkheid is taai en de druk van de provincie en buurgemeente Rotterdam enorm. Wij zijn de enige gemeente die sociale woningen toevoegt aan de voorraad, terwijl Rotterdam juist veel sloopt. Ik hoop dat mijn opvolgers een manier vinden om die wachtlijst voor onze eigen inwoners in te korten zonder dat we onder druk van anderen ons groen moeten volbouwen.

Wordt het werk van raadslid onderschat?
Ik denk dat maar weinig mensen beseffen hoeveel tijd het kost. Op de uitslagenavond van de verkiezingen in 2006 kwam iedereen mij feliciteren en mijn vriendin Laura sterkte wensen. Toen begrepen we dat nog niet helemaal. Ik heb me wel altijd gewaardeerd gevoeld door onze inwoners tijdens gesprekken in het dorp. Soms moet je wel eens uitleggen wat een raadslid doet en dat je niet voor de gemeente werkt, maar zeker als mensen horen dat je dit naast een fulltime baan doet is er veel waardering. Nu ik stop blijf ik wel actief als vrijwilliger in de gemeente en ik blijf uiteraard betrokken bij het lokale CDA.

Tot slot. Heeft u een advies aan uw opvolger? 
Blijf vasthouden aan het dorpse karakter van Lansingerland en blijf gaan voor kwaliteit, veel groen, en een hechte samenleving. Dus geen torenflats zoals sommigen willen langs de A12 bij Bleiswijk. En blijf investeren met de banenmotor van onze gemeente, de glastuinbouw en de horti science.

Foto-onderschrift: CDA-fractievoorzitter Matthijs Ruitenberg neemt na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 afscheid van de lokale politiek. Op zijn initiatief werd eerst het zwembad gebouwd en toen pas het gemeentehuis. “Ik ben blij dat ik toen met mijn collega's heb doorgedrukt, dat heeft echt het verschil gemaakt.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.