05 december 2022

CDA Lansingerland: afvalpas moet veilig zijn

Het CDA Lansingerland wil opheldering van het college over de mogelijk slechte beveiliging van de afvalpas van de gemeente. Kwaadwillenden kunnen met een simpele smartphone of een kopie maken van de afvalpas, die op een eigen pas zetten en zo op andermans kosten restafval storten. Onderzoeker en Berkelaar Joost Smits bracht onlangs zijn bevindingen daarover naar buiten via RTV Lansingerland.

"We zijn geschrokken van de bevindingen van de heer Smits", aldus CDA-raadslid Job Halkes. "Een veilige pas is wel het minste dat onze inwoners mogen verwachten voor de vele tonnen belastinggeld die in dit project worden gestoken. Dat er blijkbaar passen zijn met een zeer oude chip aan boord verbaast ons. Met een smartphone of apparaat van twee tientjes is de pas zo te kopiëren. Je moet er niet aan denken dat een kwaadwillende bezoeker je pas kopieert of dat er straks 'controleteams' langs de deur gaan om zogenaamd de geldigheid van de pas te checken. Wij willen dan ook van het college horen hoe het precies zit en waarom er niet is gekozen om alle huishoudens een veiligere pas toe te sturen."

Onderzoeker Smits waarschuwt voor een hausse aan bezwaren aan het eind van het jaar als de afrekening van diftar op de deurmat valt. Halkes: “Als je niet door hebt dat iemand jouw pas heeft gekopieerd, dan zie je dat dan pas terug en teken je bezwaar aan. Dat gaat een hoop ambtenaren kosten om allemaal te verwerken. Geld dat we veel beter kunnen besteden. De gemeente moet gewoon zorgen voor pasjes die deugdelijk beveiligd zijn. Eerder zijnandere gemeenten ook al teruggefloten vanwege de zorgen rondom de privacy van de afvalpas. Ook daar willen we graag van het college meer over horen.”

Met de lekke afvalpas groeit het aantal incidenten rondom de invoering van diftar in Lansingerland verder. "We hadden al de ronduit beroerde communicatie over de invoering en het is in sommige buurten nog steeds onduidelijk hoe hun afval na 1 januari wordt ingezameld", aldus Halkes. "Daar komt nu nog deze lekke afvalpas bij. En hoe veilig is de chip in de kliko eigenlijk? De gemeente en het college maken er een puinhoop van. Het invoeren van diftar is geen middel meer, maar een doel geworden."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.