12 januari 2022

CDA Lansingerland: Leg zonnepanelen op dak brandweerkazerne Berkelse Poort

De CDA-fractie in Lansingerland wil dat er werk wordt gemaakt van het leggen van zonnepanelen op het dak van de brandweerkazerne aan de Berkels Poort. De gemeente heeft de ambitie om al het maatschappelijk vastgoed te verduurzamen, maar omdat de brandweerkazerne eigendom is van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) lijkt het er op dat er voor dat gebouw geen plan is.

“Onlangs zijn we met een aantal fractiegenoten op bezoek geweest bij de kazerne”, vertelt duo-raadslid en nummer vier op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart, Charles van Harn. “Tijdens het gesprek met de brandweerlieden bleek dat zij graag de kazerne willen verduurzamen. Ze hebben constructeurs in dienst die kunnen berekenen of het dak de zonnepanelen kan dragen. Volgens de brandweerlieden zijn er geen plannen om daadwerkelijk zonenpanelen te leggen. Dat is vreemd, want als overheid hebben we een voorbeeldfunctie om de verduurzaming van de maatschappij aan te pakken.” 

Het CDA Lansingerland wil dan ook dat burgemeester Pieter van de Stad, die namens Lansingerland lid is van het bestuur van de VRR, gaat uitzoeken of er inderdaad geen plannen zijn om zonnepanelen te leggen. “Als die plannen er niet zijn, dan moet het college daarover in overleg met de VRR”, aldus van Harn. De partij gaat vragen stellen in de commissie Algemeen Bestuur van deze week. “Juist die vierkante meters dak zijn nodig om in 2050 CO2-neutraal te kunnen zijn als gemeente. Het nieuwe college moet dan ook aan de slag met het helpen van bedrijven die hun dak willen benutten om zonnepanelen te leggen. Daarnaast moeten we verder gaan met het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed.”

Vergroenen is voor het CDA Lansingerland bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart een belangrijk thema. Niet alleen gebouwen moeten duurzamer worden gemaakt, maar ook de natuur rondom de drie dorpen moet worden verbeterd. Om dat mogelijk te maken moet er een landschapsvisie worden gemaakt voor de komende 50 jaar, waardoor er een groene schil rondom Lansingerland ontstaat. Die plannen moeten worden gemaakt met bewonersorganisaties, boeren en natuurorganisaties zoals Rotta.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.