25 januari 2021

CDA Verkiezingsprogramma officieel begonnen:

Nu doorpakken!

Wopke Hoekstra heeft in Eindhoven officieel de aftrap gedaan voor de CDA-campagne voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. In Eindhoven presenteerde hij de ‘Nederlandse belofte’: Een nieuw perspectief voor de middenklasse voor een beter Nederland-na-corona.

Nieuw perspectief

Hoekstra wil een nieuw perspectief voor een sterke en eerlijke economie, een krachtige en verantwoordelijke samenleving en een betrouwbare en dienstbare overheid. ‘De behoefte aan verandering is groot, een nieuw begin om te kiezen voor een andere koers om ons land opnieuw vorm te geven. Het coronavirus is nog niet weg, maar vandaag kijken we met elkaar vooruit. Naar het Nederland van morgen,’ aldus de CDA-lijsttrekker.

Rafelrandjes bijknippen.

In zijn toespraak, die online te volgen was, noemde Hoekstra de Nederlandse belofte van de vooruitgang. De belofte dat wie zich inspant, daar ook voor wordt beloond. Dat je met hard werken van een dubbeltje een kwartje kunt worden. Hoekstra: ‘Die belofte is de afgelopen tien jaar op verschillende manieren gebroken, de erfenis van tien jaar VVD. De verandering die nodig is, is groter dan rafelrandjes bijknippen. Het roer moet om. En dat kan alleen door nieuw perspectief te geven en het huis grondig op orde te brengen. Het CDA neemt die verantwoordelijkheid om nu door te pakken. Door te pakken om de Nederlandse belofte te herstellen, de belofte dat je inzet altijd zal worden beloond. ‘

Vrijheid en verbondenheid.

Hoekstra ging ook in op de twee waarden, die diep in ons DNA verankerd liggen: het verlangen naar vrijheid en het besef van verbondenheid; het besef dat we er samen voor staan. Hij hekelde het recept voor individualisme en egoïsme. Dat heeft volgens hem geleid tot een winner takes all-economie en een overheid die haar eigen burgers is gaan wantrouwen. Hoekstra: ‘Een samenleving, waar het fatsoen wint van brutaliteit en respect het antwoord is op verdeeldheid. Wij wijken nooit voor de terreur van de georganiseerde misdaad. Wij staan pal voor bedreigde bestuurders, advocaten en journalisten, en altijd naast de slachtoffers van misdaad en geweld. Law & order is voor ons geen stoere taal, maar een bittere noodzaak en een harde strijd om de misdaad terug te dringen. De ondermijning aan te pakken. En het verdienmodel van drugsbaronnen, witwassers en meelopers, failliet te verklaren.

Betrouwbare en dienstbare overheid

Tot slot benadrukte Hoekstra het belang van een betrouwbare en dienstbare overheid die naast mensen staat en oog heeft voor hun zorgen. Hoekstra: ‘Een overheid die burgers niet ziet als klanten of potentiële fraudeurs. Een overheid die haar kerntaken waarmaakt en waakt over het algemeen belang. Dienend, beschermend en rechtvaardig. Zodat we veilig over straat kunnen. De plannen liggen klaar. Ik ga er vol tegenaan om ons land er weer bovenop te helpen. Nederland mag op ons rekenen!’

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.