18 november 2020

CDA vraagt en krijgt medewerking in de strijd tegen de impact van Covid-19 op onze verenigingen

CDA vraagt en krijgt medewerking in de strijd tegen de impact van Covid-19 op onze verenigingen

Het gemeentebestuur komt volop tegemoet aan de zorgen die het CDA Lansingerland heeft over de impact van de corona-pandemie op ons rijke, veel geprezen verenigingsleden – kernkwaliteit van onze gemeente. Eind september stelden Frank Buijs en Dave Bergwerff namens het CDA Lansingerland vragen aan het college, omdat het CDA bezorgd is om het maatschappelijk initiatief bij sport- cultuur, jeugd en andere verenigingen en maatschappelijke organisaties in onze gemeente. Om de mogelijk (negatieve) effecten van Covid-19 tegen te gaan, heeft het college nu geantwoord dat er zich gelukkig nog maar weinig verenigingen en maatschappelijke organisaties bij de gemeente hebben gemeld met financiële problemen. De gemeente heeft bevestigd deze verenigingen te willen helpen en de vinger aan de pols te houden. Verenigingen betalen bijvoorbeeld geen huurkosten voor de periode dat zij hun activiteiten niet uit konden voeren, subsidieafspraken worden coulant beoordeeld en er wordt meegedacht met verenigingen om activiteiten zoveel mogelijk door te laten gaan binnen de Covid19-beperkingen.

Omdat de financiële effecten van de nieuwste maatregelen die per 15 oktober ingegaan zijn op dit moment lastig zijn in te schatten, houdt de gemeente regelmatig digitale bijeenkomsten met sport- en culturele verenigingen. Het CDA heeft gevraagd dat de gemeente de regelingen voor financieel geraakte verenigingen en maatschappelijke organisaties (zie o.a. https://vng.nl/.../gemeenten-geef-coronasteun...) in overleg met deze organisaties gaat uitvoeren. Het gemeentebestuur heeft dat toegezegd, maar wil alleen wel dat verenigingen zelf een verzoek doen om deze financiële ondersteuning/tegemoetkoming.

Oproep: het CDA vraagt dat verenigingen die in acute financiële problemen komen, zich zo snel mogelijk melden bij de gemeente voor het verkennen van de mogelijkheden voor ondersteuning op maat. Zo kan het gemeentebestuur snel te hulp te schieten als verenigingen en maatschappelijke organisaties in problemen komen, zeker nu er als gevolg van de maatregelen weer beperkingen gelden die hen (financieel) raken. Het volledige antwoord van het gemeentebestuur lees je hier: https://api1.ibabs.eu/publicdownload.aspx...

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.