16 januari 2023

Commissie Ruimte van 10 januari

Op de agenda van de Commissie Ruimte van 10 januari jl. stond het bespreekpunt: Polder 140 Morgen. Dit onderwerp was geagendeerd door de CDA-fractie. De Polder 140 Morgen ligt tussen het buurtschap Kruisweg en de noordelijkst punt van Bleiswijk tegen het Bentwoud aan.

Al eerder had de fractie van het CDA schriftelijke vragen gesteld aan het College m.b.t. een zgn. verkenning die Dura Vermeer uitvoert in opdracht van diverse grondeigenaren. Het waren juist ook de antwoorden van het College die zorgen oproepen bij de CDA-fractie. De zgn. verkenning betreft nl. een onderzoek naar de mogelijkheden voor een natuur- recreatie en woongebied in de polder 140 Morgen.

Het college heeft aangegeven dat één van de eigenaren in dit gebied de gemeente Zoetermeer is. Zij is eigenaar van 30 ha. grond gelegen in de polder 140 Morgen. Al hoewel formeel niet wordt bevestigd dat Zoetermeer mede opdrachtgever is van de zgn. verkenning is het verontrustend dat men in de verkenning over “woongebied” spreekt.

Nu is het een publiek geheim zo gaf CDA raadslid Charles van Harn aan dat Zoetermeer zelf geen of nauwelijks gronden meer heeft om nieuwbouw te ontwikkelen. Dus ligt het gevaar op de loer omdat dan maar bij de buurman te doen.. en dat is de gemeente Lansingerland.

De Omgevingsvisie 1.0 die de Raad van Lansingerland in september 2021 heeft vastgesteld is duidelijk, citaat: In de noordelijke polders met de deelgebieden die in Lansingerland en Zuidplas liggen, wordt samen met de provincie, de agrariërs en andere stakeholders verkend wat een duurzame toekomst voor dit gebied kan zijn. Op de bijgevoegde kaart is het betreffende gebied groen gekleurd. Dit zelfde geldt voor de Nota van Uitgangspunten van de Groenblauwe Leefomgevingsvisie. Daarin wordt het gebied aangemerkt als: “behouden openkarakter landschap”.

Toch maakt de CDA fractie zich zorgen en zij is niet alleen ook de Belangen Vereniging Kruisweg heeft veel vragen of dit gebied wel groen en open blijft?

Het merendeel van de andere fracties zo bleek tijdens het debat heeft er alle vertrouwen in dat wat er nu in de diverse toekomstvisies over dit gebied geschreven staat dat dit ook zo zal blijven… Helaas moeten wij constateren dat de werkelijkheid soms anders uitpakt, zoals onlangs nog bij de Driehoek Noordpolder, waar de Provincie Zuid-Holland met een pro- actieve zienswijze kwam en het merendeel van de Raad daar vervolgens geen enkele weerstand tegen bood.

Wethouder Cnossen gaf tijdens de bespreking aan dat zij de verkenning die nu gaande is m.b.t. de Polder 140 Morgen aan zal kaarten bij het College van Zoetermeer en hen er op zal wijzen dat het College en Raad van Lansingerland de visie is toegedaan dat dit gebied open en groen moet blijven!

Ter afsluiting van zijn 2e termijn haalde Charles van Harn een citaat aan uit het recente CDA verkiezingsprogramma wat hier op uitstekend van toepassing is: Er zijn grote stappen nodig om Lansingerland groen te houden en groen te gebruiken als buffer tegen oprukkende woonwijken en bedrijventerreinen van buurgemeenten. In de laatste decennia zijn veel polders al omgetoverd in woonwijken. Als we niet opletten, slokt deze verstedelijkingsdruk alle groene ‘restruimte’ en landbouwgronden in Lansingerland op en knabbelt het zelfs de randen van onze natuurgebieden af. Dan dreigt Lansingerland aan zijn buurgemeenten vast te groeien.    Einde citaat.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.