13 mei 2023

Gedeelde verantwoordelijkheid voor asielopvang, zelfs als Den Haag er een potje van maakt

Het CDA Lansingerland wil net als onze collega’s in de Tweede Kamer een veel beter immigratiebeleid. Als staatssecretaris Van der Burg (VVD) meer werk maakt van terugkeer van asielzoekers naar veilige landen zoals Marokko en Tunesië, dan versterkt dat het draagvlak voor nieuwe groepen vluchtelingen zoals Oekraïners. Maar dat betere asielbeleid laat op zich wachten. Wat ook op zich laat wachten, is voldoende asielopvang. Vijf jaar geleden sloot het COA op last van de politiek 11 asielzoekerscentra (azc’s) en daarmee 1000'en bedden aan reservecapaciteit, op voorstel van staatssecretaris Harbers (VVD). Terwijl juist in die gemeenten draagvlak was voor de azc’s. Die kortzichtige keuze heeft de huidige asielcrisis verergerd.

Maar het is te makkelijk om alleen naar ‘Den Haag’ te wijzen. Dit jaar komen er nog eens 70.000 asielzoekers bij en de situatie is al nijpend. Asielzoekers-kinderen krijgen bijvoorbeeld nauwelijks tot geen onderwijs en hebben vaak geen veilige omgeving, hebben de inspecties geconstateerd. Om nog maar te zwijgen over het drama in Ter Apel vorige zomer. Dat is onacceptabel en daar moeten we dus wat aan doen, ook als gemeente(n).

Hoewel er in andere provincies objectief gesproken meer ruimte is voor asielopvang, willen wij dat ook Lansingerland bijdrage waar mogelijk. Dat doen we door statushouders (asielzoekers die hier mogen blijven) een huis aan te bieden. Ook heeft het CDA Lansingerland vorig jaar ingestemd met de opvang van 50 asielzoekers in ‘de Tobias’, naast het gemeentehuis. Die lijn trekken we door en daarom staan we ook open voor tijdelijke (1-3 jaar), kleinschalige asielopvang op Wilderszijde, zoals het college voorstelt. Daarbij hebben we twee eisen gesteld: dat het college een besluit unaniem steunt, en dat het financiële risico voor de woningbouwontwikkeling op Wilderszijde bekend en afgedekt moet worden. Het is nu wachten op het collegebesluit.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.