12 april 2021

Handelingsperspectief Biomassaverbranding voor de glastuinbouw

In de Commissie Ruimte van dinsdag 6 april jl. stond het handelingsperspectief Biomassaverbranding voor de glastuinbouw in Lansingerland op de agenda.

De CDA fractie vond het een realistisch richting gevend document waarin de werkelijkheid niet mooier wordt voorgesteld dan dat hij is.

Zo wordt door het College gesteld dat “de bouw van nieuwe installaties voor de verbranding van houtige biomassa onwenselijk is” en dat biomassa gezien wordt als een transitiebrandstof. Een tijdelijke oplossing tot dat er duurzame, betrouwbare en betaalbare warmtebronnen beschikbaar komen. De alternatieven moeten worden gezocht in regionale warmtenetten en geothermiebronnen.

Wij weten ook dat de genoemde alternatieven niet op korte termijn gerealiseerd zullen en kunnen worden. De gemeente Lansingerland afhankelijk van regionale ontwikkelingen of van nieuwe initiatieven vanuit de glastuinbouw. Bovendien zijn de financiële perspectieven voor warmte uit een grootschalig restwamtenet nu nog ongunstig. Dit kan een sta in de weg zijn voor een snelle afbouw van het gebruik van biomassa.

Momenteel zijn er twee biomassaverbrandingsinstallaties beide van 14,9 MW actief in onze gemeente en zijn er 4 gegund ( allen 14,9 MW ) maar nog niet gebouwd. Biomassa- installaties met een thermisch vermogen kleiner dan 15 MW volstaan met een melding activiteitenbesluit. Grotere installaties zijn milieuvergunning plichtig.

Het College heeft niet de wettelijke bevoegdheid om te sturen op het realiseren of verbieden van biomassaverbrandingsinstallaties. Wel doet zij een moreel appel op de glastuinbouwsector om terughoudend om te gaan met de bouw van nieuwe biomassa centrales. Op vragen tijdens de commissie vergadering gaf CDA wethouder Van den Beukel aan dat hij in gesprek is met de gunde bedrijven en dat ook zij bekend zijn met het gegeven dat de populariteit van biomassa verbrandingsinstallaties in ons land onderdruk staat mede ook vanwege het maatschappelijk debat wat hierover gaande is.

De overheid stimuleert op dit moment het toepassen van biomassa in centrales door SDE-subsidie. ( Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie ). Maar op korte termijn komt het Rijk met een afbouw pad voor biomassacentrales waardoor de subsidies zullen worden afgeschaald.

De gemeente Lansingerland is proactief en geeft aan in goed overleg met de sector; Wageningen Universiteit, Warmte Samenwerking Oostland en alle andere partners in de energietransitie te blijven werken aan alternatieven en aan de afbouw van het gebruik van biomassa.

Het “Handelingsperspectief Biomassaverbranding voor de glastuinbouw in Lansingerland” werd geen hamerstuk maar zal als bespreekpunt op de agenda van de Raad van 22 april a.s. terugkomen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.