12 december 2019

Kerstmis

De wereld maakt zich op om het Kerstfeest te vieren. Kerstmis, het feest van Licht en leven, vieren we in de laatste dagen van het jaar, als de wereld donker is. De dagen worden korter en de temperatuur daalt. Ideale omstandigheden voor huiselijke gezelligheid en warmte. We steken kaarsen aan, een illusie van vrede, los van de werkelijkheid van alle dag. Met Kerstmis wordt de verbondenheid verkondigd. Die boodschap raakt ook onze verhouding tot elkaar: hoe wij onze naasten tegemoet treden, wat wij kunnen bijdragen aan het samen leven en welke inhoud wij kunnen geven aan positieve aandacht van mens tot mens.

Op kerstmarkten ruik je de geur van geroosterde kastanjes en kerstliedjes klinken op de achtergrond. Er heerst een serene sfeer met traditionele kerststallen en typische kerstdelicatessen. Duizenden lichtjes betoveren ons en de hete glühwein warmt ons op, terwijl we wandelen langs de tientallen stands met kerstballen, gouden glinsterende engeltjes, nepsneeuw en andere decoraties. Stralende kerstbomen zorgen voor een prachtig uitzicht in deze donkere dagen van het jaar.

Thuis op de bank of voor de openhaard is het weer de tijd voor het kerstverhaal. In de bijbel vind je het kerstevangelie in Lucas 2: 1-21.  Ook Mattheüs  vertelt over de geboorte van Jezus, maar wat beknopter.

Waarom Kerst? Steeds meer mensen zijn op zoek naar de ware boodschap van Kerst en de betekenis hiervan. Met kerst vieren we de geboorte van Jezus Christus. God zelf is mens geworden, als vervulling van de profetie zoals honderden jaren voor Zijn komst al wordt beschreven in het Oude Testament. Jezus is de beloofde Messias, de verre nakomeling van Koning David. De geboorte van Jezus vindt plaats in sobere omstandigheden: een kribbe in een eenvoudige stal. Dit was geheel in overeenstemming met de profetische woorden van Jesaja die zegt dat de Messias zal komen als een rijsje uit een afgehouwen boomstronk. (Jesaja 11 vers 1).

Kerstmis is een traditioneel Christelijk feest met bezinning en geborgenheid. Ik vraag mij dikwijls af waarom er tijdens het Kerstfeest plotseling zo ontzettend veel positief gedaan moet worden. Het hele jaar gaat de wereld haar onbezonnen gang en in de kerstdagen is er ineens bezinning, om daarna weer op de oude voet verder te gaan. Wij leven in een verwarrende tijd, vol onvrede en onbestemde angstgevoelens. De samenleving lijkt steeds meer te verruwen en te verloederen. Losgeslagen van vertrouwde zekerheden blijkt onze maatschappij niet goed bij machte om te gaan met onze verworvenheden.

We zijn druk met alledaagse zaken en lijken weinig of geen tijd en aandacht voor elkaar te hebben. We maken ons druk over verplichtingen met familie en maken ruzie over bezoekjes wanneer en bij welke kant van de familie en wie wel en niet welkom is bij het diner. En ook wel of geen cadeaus onder de boom. En wat we moeten eten en welke kleding we dragen bij het kerstdiner. Bij scheidingen blijkt het organiseren helemaal moeilijk. Het zijn de gevaren van de individualisering in ons digitaal tijdperk.

 Het dagelijks leven is niet voor iedereen plezierig. Natuurrampen, verschrikkelijke oorlogen, uitgeprocedeerde asielzoekers die op straat worden gezet. Mensen die ’s nachts slapen op een stations bank in plaats van in een warm geriefelijk bed. Zo plaatst het Kerstverhaal ons midden in de werkelijkheid van vandaag. Kerstfeest is voor velen niet meer dan een jaarfeest, waar we geld en moeite besteden aan uitgebreide maaltijden en cadeaus.

Maar Kerst kan je ook beschouwen als het feest van reflectie met elkaar. Het verbindt de hoop met geloof en liefde. Hoop kijkt niet terug, maar juist vooruit. Het Licht kan ons de weg wijzen in het donker van deze tijd. Breng in de weken vooraf aan Kerst een bezoekje aan dierbaren en dank hen voor de mooie vriendschap van het afgelopen jaar en sta vooral ook stil bij wat er nog om je heen is. Maar ook met alles wat er helaas niet meer is. Sta tijdens de decembermaand bewust eens stil bij tranen om ziekte en eenzaamheid en verdriet. Bij die tafel waar een lege stoel is. En wens hen in gedachten sterkte, liefde en Licht. Dan wordt Kerstmis een feest om het ontvangen Licht door te geven.

Een gezegend Kerstfeest en een liefdevol 2020!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.