25 januari 2019

Open brief kinderpardon

In de gemeenteraad heeft het CDA Lansingerland de kinderpardonmotie niet gesteund. Belangrijkste argument daarvoor is dat wij vinden dat de Gemeenteraad niet over landelijke politieke onderwerpen gaat. Dat neemt echter niet weg dat wij als afdeling Lansingerland de landelijke standpuntwijziging steunen. Het nieuwe landelijke standpunt sluit goed aan op onze bijdrage in het debat over het kinderpardon in de Gemeenteraad. Om deze steun te onderstrepen heeft de afdeling Lansingerland een brief gestuurd aan woordvoerder Madeleine van Toorenburg en fractievoorzitter Sybrand Buma.

 

Lansingerland, 25 januari 2019

Betreft: kinderpardon

Beste Sybrand en Madeleine,

Blij verrast waren we door het artikel en het interview in het AD van zaterdag 19 januari j.l. De manier waarop Madeleine aangaf te worstelen met het kinderpardon is precies zoals onze afdeling erover denkt. Geen beleidswijziging, maar wel het ruimhartig interpreteren van het meewerkcriterium en het ruimhartig toepassen van de discretionaire bevoegdheid voor gezinnen met kinderen. Niet zoeken naar redenen om mensen te weigeren, maar de procedure rechtvaardig en gericht op mensen maken.

En natuurlijk is het CDA Lansingerland het er mee eens dat de huidige procedures veel te lang duren. We moeten alles op alles zetten om deze enorm te verkorten.

In Lansingerland is er ook een kinderpardon-motie in de Raad geweest. Het CDA Lansingerland heeft deze motie niet gesteund, omdat wij van mening zijn dat we landelijke en lokale politiek niet door elkaar moeten halen. Het bestuursorgaan Gemeenteraad moet zich concentreren op de eigen taken en verantwoordelijkheden en zich niet laten verleiden tot landelijke politieke onderwerpen.

Dat neemt echter niet weg dat de CDA-afdeling Lansingerland van mening is dat de regels rond het kinderpardon veel te streng worden toegepast en dat wij voorstander zijn van een meer barmhartig beleid. Daarom zijn wij verheugd dat het CDA landelijk nu ook voor deze koers heeft gekozen. Daarbij realiseren wij ons volledig dat asielbeleid een enorm ingewikkeld dossier is en dat het stellen van grenzen altijd weer nieuwe persoonlijke drama’s zal opleveren. Wij hopen daarom zeer dat met het verkorten van procedures, mensen veel sneller duidelijkheid krijgen. Wij wensen jullie veel wijsheid toe bij de gesprekken rond dit moeilijke thema.

Namens fractie en bestuur CDA Lansingerland,

Matthijs Ruitenberg, Fractievoorzitter

Rob Remmerswaal, Voorzitter bestuur

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.