16 september 2022

Participatieplan Lange Vaart - Merenweg, Bleiswijk

In de Commissie Ruimte stond 6 september jl. het Participatieplan Lange Vaart - Merenweg, Bleiswijk op de agenda.

Het Participatieplan is een gevolg van de raadsvergadering van 27 januari jl. waarin de Raad nadrukkelijk heeft gevraag de burgers mee te nemen in het ontwikkeltraject. Het Participatieplan wordt de voorloper van de Startnotitie Omgevingsplan. Beiden zijn extra stappen voorafgaand aan het Bestemmingsplan. In de Omgevingswet krijgt dit de naam Omgevingsplan.

De CDA- fractie bij monde van Raadslid Charles van Harn constateerde dat we minimaal 6 à 9 maanden achterop zijn geraakt t.o.v. de eerdere planning en dat de kosten van de te bouwen woningen alleen maar hoger worden. Zeker in deze tijd van schaarste t.a.v. personeel, bouwmaterialen en van hoge brandstofprijzen. En de burger betaalt straks de rekening!

Door de diverse telefoontjes die deze dagen bij mij zijn binnen gekomen weet ik hoeveel onvrede er zit bij de omwonenden van het Merenweg gebied, zo gaf Charles aan. Zij voelen zich weggezet als tweederangs burgers nu er voor Lange vaart is besloten dat daar maximaal 3 bouwlagen komen. Schreeuwers worden voor getrokken was dan ook hun conclusie.

Die zelfde bewoners maken zich grote zorgen dat de uitwerking van de Motie m.b.t. het uitwisselen van scenario’s  t.a.v. het bouwprogramma tussen Lange Vaart en Merenweg,  zoals de  50% betaalbaar( waarvan 25 % sociale huurwoningen) en 40% gelijkvloers het verschil tussen de twee woongebieden nog groter zal maken. De CDA-fractie heeft daar in het voorjaar ook al op gewezen dat het Merenweg gebied niet het afvalputje van Lange Vaart mag worden. Daarom de oproep aan het college om goed na te denken hoe om te gaan met deze Motie. Het zou de ongelijkheid tussen woongebieden Lange Vaart en Merenweg nog meer kunnen vergroten.

Particuliere grondeigenaren uit het Merenweg gebied hebben mij gebeld. Zij zijn tot nu toe niet meegenomen  in het participatietraject. Maar dat willen zij wel zo gaven zij heel duidelijk aan. Zij voelen zich aan de kant gezet. De grond gaat ons aan het hart was hun Noodkreet!

Er komt een second opinion m.b.t. de verkeersontsluiting van het Merenweggebied. We hebben allemaal gemerkt hoe gevoelig dit onderwerp ligt. Het is goed dat dit gebeurd zodat alle betrokkenen inzicht krijgen in deze problematiek en zullen begrijpen dat eenvoudige oplossingen niet voor het oprapen zijn.

Er ligt dan ook een grote uitdaging om alle betrokkenen op een eerlijke en transparante manier bij het participatie proces te betrekken en te houden. Het logboek dat bijgehouden zal worden kan hier een belangrijke rol in vervullen. Laten we hopen dat de doorlooptijd van Participatieplan korter zal zijn dan nu aangegeven. Er is nl. al heel veel gezegd en gesproken.

Doorpakken dus, want er moet woningen gebouwd worden in Bleiswijk, de woonkern waar het dorpse karakter behouden moet blijven!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.