05 december 2018

Stressmis

Terwijl de Sint in zijn bootje aan de horizon is verdwenen, verschijnt aan diezelfde horizon de Kerstman. De dagen worden korter en de temperatuur daalt. Ideale omstandigheden voor huiselijke gezelligheid en warmte. Op de bank of voor de openhaard, is het weer de tijd voor het kerstverhaal. In de bijbel vind je het kerstevangelie in Lucas 2: 1-21.  Ook Mattheüs  vertelt over de geboorte van Jezus, maar wat beknopter.

Buiten staan de traditionele kerststallen en typische kerstdelicatessen. Er heerst een prachtige kerstsfeer, je ruikt de geur van geroosterde kastanjes en kerstliedjes klinken op de achtergrond. Stralende kerstbomen zorgen voor een prachtig uitzicht in deze donkere dagen van het jaar. Duizenden lichtjes betoveren ons en de hete glühwein warmt ons op, terwijl we wandelen langs de tientallen stands met kerstballen, gouden glinsterende engeltjes, nepsneeuw en andere decoraties.

Tal van kerken houden speciale kerstbijeenkomsten met religieuze muziek en een bemoedigende boodschap. Waarom Kerst? Steeds meer mensen zijn op zoek naar de ware boodschap van Kerst en de betekenis hiervan. Met kerst vieren we de geboorte van Jezus Christus. God zelf is mens geworden, als vervulling van de profetie zoals honderden jaren voor Zijn komst al wordt beschreven in het Oude Testament van de bijbel. Jezus is de beloofde Messias, de verre nakomeling van Koning David. De geboorte van Jezus vindt plaats in sobere omstandigheden: een kribbe in een eenvoudige stal. Dit was geheel in overeenstemming met de profetische woorden van Jesaja die zegt dat de Messias zal komen als een rijsje uit een afgehouwen boomstronk. (Jesaja 11 vers 1).

We zijn druk met alledaagse zaken en lijken weinig of geen tijd en aandacht voor elkaar te hebben. We rennen wat af, kopen ons dol en versieren ons gek.
We maken ons druk over verplichtingen met familie en maken ruzie over bezoekjes wanneer en bij welke kant van de familie en wie wel en niet welkom is bij het diner. Bij scheidingen blijkt het organiseren helemaal moeilijk. En ook wel of geen cadeaus onder de boom. En wat we moeten eten en welke kleding we dragen bij het kerstdiner.

Stressmis, las ik laatst ergens. Druk, druk, druk. Men schijnt er echt last van te hebben. Het zijn de gevaren van de individualisering in ons digitaal tijdperk. Geef die Kerststress een knipoog en lach om al het gedoe. Creëer in die twee korte dagen van het jaar iets moois door elkaar wat meer op te zoeken en elkaar te vervullen met liefde en warmte. Ontdek hoe je gaat stralen. En hoe dat stralen je eigen omgeving en de mensen direct om je heen verwarmt.

Breng in de weken vooraf aan Kerst een bezoekje aan dierbaren en dank hen voor de mooie vriendschap van het afgelopen jaar en sta vooral ook stil bij wat er nog om je heen is. Maar ook met alles wat er helaas niet meer is. Sta elk jaar tijdens de decembermaand bewust eens stil bij tranen om ziekte en eenzaamheid en verdriet. Bij die tafel waar een lege stoel is. En wens hen, ongeacht aan wie, in gedachten sterkte, liefde en licht. Kerstfeest is voor velen niet meer dan een jaarfeest, waar we geld en moeite besteden aan uitgebreide maaltijden en cadeaus. Maar Kerst kan je ook beschouwen als het feest van reflectie. Voor de viering kan een ieder iets immaterieels geven aan een ander. Niet om er zelf beter van te worden, maar om met elkaar gezelligheid, verbondenheid en bezinning te vinden. Dat maakt Kerst bijzonder.

Ik wens u een stralende Kerst en een liefdevol 2019!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.