CDA - Lansingerland 18-12-2021
23 mei 2022

Uitvoeringsagenda Woonvisie

In de commissie Ruimte van 17 mei werd de Vaststelling Uitvoeringsagenda Woonvisie 2021-2025 besproken.
 
“De Uitvoeringsagenda is de derde – en laatste - fase van het drieluik van de Woonvisie 2021- 2025. De Uitvoeringsagenda brengt op een overzichtelijke manier de diverse uitvoeringsmaatregelen uit de Woonvisie bij elkaar.” Zo staat te lezen in het raadsvoorstel.
 
De Uitvoeringsagenda is weinig concreet, een ambtelijk stuk en vrij globaal. Het is meer een opsomming van wat het met woningbouw te maken heeft dan dat het een agenda is wanneer wat verwacht of gepland is aan woningbouw. Het is zo, lezen we een document wat gebruikt kan worden om te monitoren hoe ver we richting geven aan de beoogde ambities. Veel beleid en activiteiten die in de uitvoeringsagenda staan vermeld hebben een tijdspad van uitvoering over de volledige periode tot 2040.
 
Na het doorlezen kwamen we toch enkele minder globale items tegen die ook vragen bij ons opriepen. Zo vinden wij het bijzonder dat bij de Driehoek Noordpolder, dat door het college gepauzeerd is en nog steeds de status van een studielocatie heeft, al het aantal sociale en betaalbare bereikbare woningen ingepland staan.
 
Het CDA heeft vragen gesteld over woningsplitsing, hierover staat in het tijdspad dat publiekrechtelijke borging in de periode 2022-2025 gepland staat, hier moet veel sneller duidelijkheid over komen. Onwenselijk toepassing van woningsplitsing moet voorkomen worden.
Het CDA heeft aan de wethouder gevraagd of we toezegging kunnen krijgen dat hier sneller duidelijkheid over komt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.