02 december 2019

Veiligheid in de donkere dagen

Donderdag 21 november organiseerde het CDA Lansingerland het CDA-Café, een interactieve bijeenkomst met onze inwoners met deze keer als onderwerp “Veiligheid in donkere dagen”.

Sprekers en inleiders op deze avond waren Burgemeester Pieter van de Stadt en Hans Weitz, coördinator in Bleiswijk van Buurttoezicht Lansingerland.

De Burgemeester, verantwoordelijk voor veiligheid en openbare orde,  vertelde de aanwezigen wat er zoal komt kijken op het gebied van de veiligheid in Lansingerland. Hij vertelde dat ondanks de onderbezetting van het politiekorps prioriteit wordt gegeven aan de inzet van de wijkagent op straat. De burgemeester heeft een regierol op het gebied van orde en veiligheid. De ogen en oren van de wijkagent, maar ook andere diensten en instanties zijn partners in het signaleren van veiligheidsaspecten. De burgemeester heeft frequent overleg met de leiding van de politie over ontwikkelingen en veranderende aandachtspunten op het gebied van de veiligheid in Lansingerland.

Hans Weitz vertelde de aanwezigen over hoe Buurttoezicht Lansingerland is ontstaan en is uitgegroeid tot een goed georganiseerde vrijwilligersorganisatie. Buurttoezicht is actief in 42 buurten, heeft een actieve WhatsAppgroep met ca. 4000 deelnemers en 521 mensen die actief lopen in de wijken. Buurttoezicht werkt preventief, met name tegen mensen die van plan zijn om een woning- of auto-inbraak te plegen, en probeert de politie en BOA’s te ondersteunen met extra ogen en oren. Buurttoezicht Lansingerland is na 10 jaar inmiddels een erkende organisatie die goed samenwerkt met gemeente en politie en ook door de gemeente wordt ondersteund.

Wensen heeft Buurttoezicht Lansingerland op het gebied van het gebruik van cameratoezicht. Zij zien goede mogelijkheden om met gebruik van slimcameratoezicht de veiligheid van onze inwoners te verbeteren en de kans op woninginbraken en auto- en fietsendiefstal te verkleinen. Op de vraag wat de burger zelf kan doen, adviseerde Hans om zelf een camera te kopen. Buurttoezicht stimuleert burgers om een camera aan te schaffen, een goede buitencamera heb je al voor € 100.--.

De burgemeester gaf aan waar de overheid betreffende regelgeving tegenaan loopt wat het betreft het gebruik van cameratoezicht. Hans Weitz wil namens Buurttoezicht Lansingerland graag in gesprek met de gemeente hoe en welke wijze er wel gebruik gemaakt kan worden van cameratoezicht omdat Buurttoezicht Lansingerland ziet dat hiermee het veiligheidsgevoel vergroot kan worden.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.