21 februari 2020

Verordening woonruimtebemiddeling

Donderdag 20 februari 2020 stelde de gemeenteraad de Verordening woonruimtebemiddeling regio Rotterdam 2020 vast.

De 14 gemeenten, waaronder Lansingerland, die deel uitmaken van het Samenwerkingsverband Wonen regio Rotterdam hanteren sinds 1 juli 2015 dezelfde Verordening woonruimtebemiddeling. De deelnemende gemeenten hebben afgesproken deze Verordening te evalueren en samen te werken aan een nieuwe Verordening die in alle gemeenten zal worden vastgesteld. Over een concept van die nieuwe Verordening sprak de Commissie Ruimte  op 4 februari en nam de gemeenteraad op 20 februari jongstleden een besluit.

De huisvestingsverordening biedt woningzoekenden binnen de 14 samenwerkende gemeenten dezelfde regels voor het toewijzen van de sociale huurwoningen en de wijze waarop we omgaan met urgenten.

Uit de evaluatie is gebleken dat de tekst van de huidige Verordening grotendeels voldoet aan de wensen en vereisten. Wel wordt een aantal verduidelijkingen en verbeteringen voorgesteld, met name wat betreft de categorie urgenten.

Ook middenhuur-segment betrekken

Met een bijna raadsbreed ingediend amendement (alleen Groenlinks ontbrak) gaf de gemeenteraad te kennen dat het aan de Verordening -naast sociale huurwoningen- ook de mogelijkheid wil toevoegen woningen uit het middenhuur-segment (EUR 720 tot EUR 900 per maand) bij de verdeling te betrekken. De krapte op de woningmarkt vereist dat alle mogelijkheden worden aangegrepen, onder andere gericht op doorstroming. Actieve bemiddeling naar middenhuur kan daar bij helpen. Immers, bij doorstroming van een sociale huurwoning naar middelhuur, komt een bestaande sociale huurwoning vrij. Meer woningen bouwen (voor verschillende doelgroepen) is uiteraard ook broodnodig om het -nog enigszins betaalbare- aanbod te vergroten. Ook dit bevordert ook de doorstroming.

De nieuwe Verordening treedt  per 1 juli 2020 in werking. Het CDA zal zich sterk blijven maken voor een op de diverse doelgroepen binnen Lansingerland afgestemd beleid voor wonen en woningbouw. 

Meer informatie: Hans van der Stelt ([email protected])

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.