Paul van Geest

Kandidaat nr. 31

Hij kan nog net niet zelf de kamer van paus Franciscus in het Vaticaan binnenstormen, maar hij is wel ‘één handdruk van hem verwijderd’. Paul van Geest is adviseur van de paus, de eerste uit Nederland. Een zeer eervolle benoeming, die voor het leven geldt. “Het tekent de nieuwe wind die er in het Vaticaan waait onder deze paus.”

Gezeten in zijn studeerkamer in Berkel en Rodenrijs is Paul van Geest (57) de eerste om zijn functie te relativeren. “Mijn taak is echt piep- en piepklein. Als ik de paus tegenkom, moet ik me eerst voorstellen. Hij moet mijn naam wel kennen want die stond op de lijst van de Pauselijke Theologische Academie die hij moest goedkeuren.”

Van Geest hoefde er maar ‘een split second’ over na te denken of hij het adviseurschap wilde aanvaarden. “Het is toch een erkenning voor wat wij in Nederland aan theologie produceren, terwijl wij in de katholieke wereld een marginale rol spelen.”

Dat hij als leek zo’n belangrijke functie heeft, is zonder meer te danken aan de huidige paus. “Het draait niet meer alleen om de bisschoppen en kardinalen. Franciscus komt uit Argentinië en deed daar de mis in favela’s, in de sloppenwijken. Hij kijkt heel anders naar de hofhouding van het Vaticaan dan zijn voorgangers. De curieprelaten (top Vaticaan) die carrière wilden maken, die zijn wel uit hun comfortzone gerookt door deze paus.”

Paul van Geest roemt de daadkracht van Franciscus. “De wijze waarop hij de financiële stromen transparant maakt, de structurele aanpak van het seksueel misbruik. Bisschoppen die het verhullen en de daders zijn echt niet meer veilig voor het kerkelijk recht. Grandioos, ik vind hem een held.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.