“We omarmen het uitgangspunt van meer en kwalitatief goede woningen – maar in de uitwerking zien we niets terug” Actiecomité SOS Mors: inmiddels een van de
‘belangengroepen’ van buurtbewoners die Leiden rijk is. “We hebben nu 4500 inwoners, en met één enorme woontoren worden daar 2200 aan toegevoegd.” Aldus Paul Frombach, die namens het comité in gesprek is met raadslid stedelijke ontwikkeling Josine Heijnen. “We kregen in de wijk een enquête om in te vullen wat we graag willen. Iedereen is voor het ontwikkelen van hoogwaardige woningen die passen in de wijk, en dat was ook een uitgangspunt van de gemeente. Maar daar zien we in de uitwerking helemaal niets van terug.”

Ook leven er grote zorgen over parkeren, verkeersafwikkeling, fijnstof en voldoende ‘lebensraum’. “We hebben nu een klein parkje wat al vrij druk is. Daar wordt in de bouwplannen nog een stuk vanaf gesnoept, en een groenstrookje pal naast de weg aangelegd. Wie gaat daar lopen?” 

Heijnen herkent de weerstand die buurtbewoners hebben tegen ‘megalomane’ bouwprojecten. “Participatie in Leiden = zo snel mogelijk een plan door de inspraak loodsen. De buurt mag dan meedenken over de invulling van een groenstrook – maar bouwvolume en hoogte, toch de belangrijkste ontwikkelingen, staan al vast. Parkeren en vervoer wordt dan afgedaan als ‘is geen onderdeel van het bouwplan’.

In de commissiebespreking zal Heijnen zich dan ook inzetten om het standpunt van de buurt goed onder de aandacht te brengen. “Heel Leiden zegt: we willen graag dat er gebouwd wordt, hetzij wel passend in de identiteit van de buurt. Overal ontspruiten actiecomités en bewonersgroepen die een heel alternatief plan gaan opstellen. Voordeel is natuurlijk, zo hoor ik vaak, dat buurtgenoten de ‘cohesie’ wel als leuk ervaren. Maar ik vind het echt kwalijk dat het Leidse stadsbestuur zo slecht omgaat met bewoners en de goede ideeën.”

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.