04 januari 2018

CDA bedankt Leidse brandweer met taart

Drie dagen na de jaarwisseling bracht de fractie van het CDA een bezoek aan de brandweer aan de Rooseveltstraat.

Met taart onder de arm als dank voor hun inzet tijdens Oud&Nieuw. “Dit zijn de mensen die er voor zorgen dat Leidenaren onbezorgd de jaarwisseling kunnen vieren. Dit zijn de mensen die vooraan staan als er incidenten zijn. Dit zijn de mensen die in actie komen als levens van anderen in gevaar zijn. Daar sta je lang niet altijd bij stil. Om ze hiervoor te bedanken zijn wij naar de kazerne aan de Rooseveltstraat gegaan om ze met ene klein gebaar te bedanken. En om te horen waar ze tijdens de jaarwisseling mee te maken hebben gekregen” zo gaf fractievoorzitter Joost Bleijie aan.

Gelukkig viel het aantal incidenten tijdens de jaarwisseling mee. Vooral de zogenaamde treintjes van brandweer, politie en gemeentelijke diensten die tijdens incidenten en calamiteiten worden ingezet, werken erg goed. “Gelukkig” zo vertelde de brandweer, “is in vergelijking met een jaar of tien geleden de situatie flink omgeslagen. Toen hadden we te maken met jaarwisselingen die flink uit de hand liepen. Nu is dat compleet anders. Gelukkig maar.” Met recht kan worden gesteld dat de jaarwisseling in Leiden rustig is verlopen. Wel werd de bezorgdheid over het steeds zwaarder wordende knalvuurwerk uitgesproken. “Vroeger had je rotjes en zo hier en daar een strijker. Nu zijn het bommen en knallen die zijn weerga niet kennen. Dat moeten we niet meer willen.”Ondanks de landelijk zichtbare trend van geweld en agressie tegen hulpverleners, valt het in Leiden heel erg mee. De brandweer wordt naar eigen zeggen zelden agressief bejegend of heeft zelden te maken met situaties waarin het werk door belemmeringen van omstanders niet meer is uit te voeren. En dat is maar goed ook.

Joost Bleijie: “Agressie is natuurlijk nooit goed te praten, maar agressie tegen hulpverleners is onacceptabel. Hoe haal je het in je botte hersens om mensen die hun even in de waagschaal legen voor andere of die het leven van andere proberen te redden, agressief te bejegen. Tegen die mensen moet zo hard mogelijk worden opgetreden.” Gelukkig valt het bij de brandweer dus mee.Na het gesprek met de brandweer, kreeg de fractie een rondleiding door de kazerne. “Het is gek om hier rond te lopen in de wetenschap dat de alarmbel ieder moment kan gaan en dat de mannen van de brandweer in een mum van tijd met gillende sirenes hier wegrijden. Een ding is wel duidelijk geworden. Deze mannen laten niets aan het toeval over. Alles is tot in detail geregeld om zo snel mogelijk bij een brand of calamiteit te zijn. En dat is een goede en hele geruststellende gedachte.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.