“De discussie over woningbouw is losgebarsten” dat is de eerste reactie van het CDA op de recent gepresenteerd plannen rondom de bouw van de 115-meter hoge torenflat aan de Willem de Zwijgerlaan. “Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen was dit al hèt thema en nu de inkt van het collegeprogramma nog niet droog is, laat het college zien hoe ze in de praktijk de problemen op de woningmarkt wil gaan oplossen: met het bouwen van hoge, hele hoge gebouwen”. Een onverstandige en eenzijdige keuze zo vindt het CDA. “Om de woningmarkt in Leiden te bevorderen en al die Leidenaren die als starter een woning zoeken in Leiden te helpen, moeten we de doorstroming op de woningmarkt bevorderen. Dus niet nog meer starterswoningen gaan bouwen, maar huizen met een tuintje zodat al die mensen die nu een starterswoning vasthouden omdat ze geen eengezinswoning kunnen vinden die op termijn wel kunnen vinden.” Met de torens creëer je volgens het CDA meer van hetzelfde, iets dat de problemen op de woningmarkt alleen nog maar doet toenemen. “Meer woningen voor starters betekent op termijn meer mensen die willen doorstromen naar een eengezinswoning die er niet is. De vraag daar naar en dus het probleem wordt nog veel groter.”

Het bouwen van huizen met een tuintje (eengezinswoningen) is vanwege het gebrek aan ruimte lastig. “Dat klopt! Daarom hebben we de gemeenten uit de Leidse regio nodig om dat gezamenlijk te realiseren. De problemen op de woningmarkt is niet een Leids probleem, maar een probleem dat we in heel veel stedelijke regio’s in Nederland zien. We moeten daarom nog nadrukkelijker met de gemeenten in de Leidse regio samenwerken.”  Bovenal is het CDA bang dat al die Leidenaren die al jaren op een woning wachten in Leiden niet geholpen zijn met deze torens. “Voor de vorm zal op verdieping 1 tot en met 5 wat in het sociale segment worden gedaan, maar alles daarboven is daar simpelweg te duur voor. De ontwikkelaar moet de kosten ook terug verdienen en dan is er geen ruimte voor mooie idealen. Dan geldt dat er gewoon fors betaald moet worden voor een appartement. Kijk eens op Funda in torens in bijvoorbeeld Rotterdam. 100m2 gaat daar niet onder de € 350.000 weg. We gaan dus bouwen voor de ‘rijken’ zoals de PvdA dat altijd noemt. Voor de mensen die in Den Haag of aan de Zuid-as werken die vanwege de strategische ligging van Leiden hier willen wonen. De geplande torens komen op een steenworp afstand van het station. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te voorspellen wie daar gaan wonen. Wij zijn bang dat dat niet de Leidenaar is die nu op de  Beatrixstraat of de Oude Herengracht woont en wacht op een woning.”

Deze specifieke toren is wat het CDA al helemaal onnodig. “115 meter! Ter vergelijk, de Nuon-pijp aan de Langegracht is 80 meter hoog. De nieuw geplande toren wordt dus anderhalf keer zo hoog! Gezien alle discussie die er in Leiden is geweest over hoogbouw (in de Merenwijk en in Zuidwest) is dit een opvallende keuze van het college. Het CDA is niet per definitie tegen hoogbouw. Wij hebben in het verleden ingestemd met de hoogbouwvisie waarin we duidelijke afspraken hebben gemaakt over welke maximale hoogte we in Leiden acceptabel vinden namelijk 75 meter. Dat past nog enigszins in de historische skyline van Leiden. Deze woontoren zal je overal in Leiden èn in de wijde omtrek kunnen zien.”

Als laatste twijfelt het CDA aan de inpasbaarheid van de toren. Er moeten 550 woningen gerealiseerd worden in het project en maar 350 parkeerplaatsen. “Dan koop je dus voor tonnen een fonkelnieuwe woning op 18 hoog en kan je je auto niet kwijt. En dat alleen maar omdat de collegepartijen vinden dat je moet gaan fietsen. Ben je lekker mee!” Daarnaast trekt het bouwen van 550 woningen een zware wissel op de faciliteiten in de wijk. “Kan de huidige verkeersinfrastructuur dit aan? En geeft het bouwen van 550 woningen niet een enorme druk op de bestaande faciliteiten in de wijk? Ofwel: kan de wijk dit aan? Kortom, wij hebben een hoop twijfels en bezwaren tegen deze geplande toren.”

Heeft u een vraag aan de CDA-fractie of wilt u hen iets meegeven, mail dan naar fractie@cdaleiden.nl

 (Afbeelding: Artist Impression Powerhouse Company, via Sleutelstad.nl)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.