De gemeenteraadsverkiezingen staan steeds meer in het teken van landelijke politiek; niet alleen voeren nationale politici lokale campagnes, maar ook krijgen landelijke thema’s veel aandacht. “Terwijl in je eigen stad of dorp toch hele andere dingen spelen” aldus CDA-raadslid Josine Heijnen.

“Er zijn gemeenten die nu verkiezingen hebben, omdat die in maart bezig waren met een fusie. Daar zie je dat de eigen politiek veel meer leeft.” Raadslid Heijnen is dan ook blij met het initiatief van minister Ollongren. De minister van Binnenlandse Zaken hoopt dat betrokkenheid bij lokale politiek hoger zou worden, omdat mensen het bestuur dichter bij zich zien. “En dat is wel nodig,” aldus Heijnen, “want de opkomst van gemeenteraadsverkiezingen ligt rond de 50%. De landelijke staat op 80% - dat kan dus zeker nog beter.”


Als de gemeente zich aansluit bij de pilot, wordt er nagedacht over planning en samenwerking met andere gemeenten. “Er is nog helemaal niet bekend wanneer of waar er iets gaat gebeuren. Maar als Leiden hier input voor kan leveren, en zulke verkiezingen op termijn kan organiseren, zou dat geweldig zijn.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.