GroenLinks-wethouder Martine Leeuwis gaf het in de raadsvergadering van 13 september toe: er zijn "fouten in de communicatie" geweest rondom het opheffen van het fietspad aan de noordzijde van de Zijlbrug. Daarnaast gaat zij op aandringen van het CDA onderzoeken hoe het fietspad teruggebracht kan worden in de oude staat.

Dit volgde gisteren uit het interpellatiedebat, aangevraagd door de SP. Raadslid Josine Heijnen, portefeuillehouder Leefbaarheid & Bereikbaarheid, vond excuses niet genoeg. “De buurt is niet betrokken, de raad is niet geïnformeerd en de verkeersveiligheid op het kruispunt is ernstig afgenomen.” Bewoners uit de Merenwijk hebben middels een WOB-verzoek inzage in gekregen in de documenten van de gemeente waarin de besluitvorming vastgelegd is.

 In een daaropvolgende sessie met de gemeente werden aanvullende maatregelen uitgelegd om in ieder geval de veiligheid van de fietsers te garanderen. “De bewoners zelf noemen dit ‘lapmiddelen’ en daar ben ik het volkomen mee eens” aldus Heijnen. “De wethouder kan optimistisch zeggen dat in de komende jaren tunnels aangelegd gaan worden, maar dat lost de situatie van nu niet op.” Tot die tijd worden verkeersregelaars ingezet om het verkeer op het kruispunt in goede banen te lijden.

De brug terugbrengen in de originele staat, de eis van Heijnen tijdens het debat, is volgens de wethouder onmogelijk: te duur. Heijnen: “vier jaar verkeersregelaars, afzettingen en tunnels brengen ook flinke kosten met zich mee.” Daarom stelde Heijnen dat de wethouder uit moet zoeken of het inderdaad mogelijk is het fietspad terug te brengen. Dat heeft de wethouder beloofd. De uitkomst van dit onderzoek volgt de komende maanden.

In de Raad voert Josine Heijnen het woord over (fiets)bereikbaarheid van Leiden. Heeft u vragen of opmerkingen over het verdwijnen van het fietspad op de Zijlbrug of over de bereikbaarheid van Leiden in het algemene, mail dan naar fractie@cdaleiden.nl

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.