Afgelopen dinsdag behandelde de gemeenteraad het ‘ontwikkelingsperspectief De Mors’ en ‘gebiedsvisie Vondelkwartier’. Raadslid Josine Heijnen is teleurgesteld over de uitkomst van de stemming. “73% van de buurt gaf in de wijkenquete aan 70 meter te hoog te vinden. Het college van PvdA, GL en D66 zeggen dan simpelweg: jammer, je kunt niet iedereen tevreden houden. Dat vind ik echt niet vol te houden.”

In een alternatief plan van de buurtbewoners is hetzelfde bouwvolume te realiseren met een hoogte van 50 meter. Het CDA en een aantal andere oppositiepartijen stelden daarom voor het bewonersinitiatief serieus te onderzoeken. “Helaas werd dat afgedaan door de wethouder als: dat plan is niet realistisch.” De collegepartijen D66, PvdA en GL steunden zo’n voorstel dan ook niet. “Wij vinden dat dit serieus bekeken had moeten worden.”

In de raadsvergadering kwam het CDA met verschillende moties uit gesprekken met de buurt. “Allereerst de hoogte van 50 meter: dezelfde als Heerema. Hetzelfde aantal woningen zou dan gebouwd kunnen worden: hoe hoger je bouwt, hoe meer ruimte voor liften, installaties, ventilatieschachten, etcetera. Ook heeft 50 meter nog aansluiting bij ‘de grond’ in de vorm van hoge bomen. Een groen dak heeft dan ook nog echt zin.”

Ook voorstellen met betrekking tot de verkeersafwikkeling in de hele Mors, ingediend door CDA en VVD, redden het in de raadsvergadering niet. “Per bouwplan wordt gekeken naar verkeer – maar dat maakt niets uit voor het totale plaatje, waar met duizenden extra bewoners enorm veel verkeersbewegingen bij zullen komen.”

Reden voor het CDA om zowel tegen het onwikkelperspectief als de gebiedsvisie te stemmen. Heijnen: “in dit plan is na de inspraak geen komma veranderd. Van participatie is gewoon geen sprake.” De buurtbewoners beraden zich op verdere juridische stappen. “En daar baal ik van” aldus Heijnen. “De gemeente zou een normale gesprekspartner moeten en kunnen zijn.”

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.