23 april, in de eerste digitale gemeenteraad, hebben de Leidse raadsleden unaniem ingestemd met het ‘haalbaarheidsonderzoek’ voor de ontwikkeling van het Energiepark. Belangrijk is hier, voor het CDA, dat het bewonersinitiatief ‘Nieuw Leids Bolwerk’ veel zeggenschap in de uiteindelijke plannen krijgt. Hiertoe heeft de raad ingestemd met een unicum: het consortium van de bewoners, de Steenvlinder en de Meyer-Bergman Erfgoedgroep krijgt zes maanden de tijd om samen tot een vergevorderd plan te komen.

“Dat is voor ons het belangrijkste aan dit voorstel” aldus raadslid Josine Heijnen, woordvoerder stedelijke ontwikkeling. “Bewonersparticipatie wordt overal geroepen, maar in weinig bouwprojecten zien we dit terug. LEAD is bijvoorbeeld echt het andere uiterste – daar heeft niemand het idee ook maar iets aan invloed te hebben gehad.”

De bewonersorganisatie rondom Energiepark heeft dan ook meermaals aangegeven de gang van zaken rondom LEAD als ‘schikbeeld’ te hebben. “Zij gaven vanaf het eerste gesprek aan ook echt inbreng te willen hebben, en hebben hard gewerkt om een plan dat er al lag, opgesteld door Meyer-Bergman van tafel te krijgen. Dat is gelukt.” Hoewel raadslid Heijnen die ontwikkeling toejuicht, maakt zij wel een kritische kanttekening bij deze gang van zaken.

“Ik sprak bestuursleden die aangaven ‘een dagtaak’ te hebben aan de participatie. Zij waren wekenlang vijf dagen per week aan het werk om plannen op te stellen, langs raadsleden te gaan, een glossy te maken, architecten in te huren. Dat is fantastisch. Maar eigenlijk kun je dat niet van buurtbewoners verwachten: zij hebben nog een leven naast ‘inspreken’. In de ideale situatie zouden bewoners inspraak moeten leveren en moet de gemeente dat echt serieus nemen en verder uitwerken.”

Over een half jaar komen de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek weer naar de raad. “Daar kijk ik naar uit” aldus raadslid Heijnen. 

Meer weten? Stuur een mail naar raadslid Josine Heijnen via [email protected] of neem een kijkje op de site van het Energiepark: https://www.nieuwleidsbolwerk.nl 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.