CDA Leiden heeft in de Raad van 8 oktober opheldering gevraagd over ventilatiesystemen op Leidse basis -en middelbare scholen. Directe aanleiding is een artikel in het AD (2020) * waarin staat dat de ventilatie van honderden schoolgebouwen in Nederland niet op orde is. Dit is een kwalijke zaak omdat een goede ventilatie van belang is voor goede schoolprestaties en een rol kan spelen tegen de verspreiding van COVID-19.

Uit het onderzoek van het Landelijke Coördinatieteam Ventilatie op Scholen ** blijkt dat ruim 777 basis - en middelbare scholen (11% van het totaal) gebrekkige ventilatie hebben in hun klaslokalen. Voor een deel is het “ventilatie-probleem” op te lossen door deuren en ramen op gepaste tijden (lees: pauzes) open te zetten. In de winter kan dit echter problemen opleveren vanwege de lage temperaturen. 
 
Een oplossing is het plaatsen van nieuwe ventilatiesystemen in de oude schoolgebouwen. Nieuwe schoolgebouwen hebben vaak al een toereikend systeem. Om oude schoolgebouwen van goede ventilatiesystemen te voorzien, maakt het kabinet ruim 366 miljoen euro vrij. Om voor deze subsidie in aanmerking te komen, moeten scholen binnen drie jaar hun systeem vervangen. Daarnaast is het kabinet van mening dat scholen en gemeenten zelf 70% van de kosten voor hun rekening moeten nemen voor het plaatsen van deze nieuwe systemen.
 
Situatie in Leiden
In Leiden staan er momenteel tientallen oude schoolgebouwen. Het plaatsen van nieuwe ventilatiesystemen kan dan ook een flinke investering van de gemeente vragen. Daarom heeft het CDA opheldering aan de wethouder gevraagd. Wij zijn benieuwd wat het College van plan is om ventilatie wel of niet te verbeteren en hoe zij aanspraak wil maken op de beschikbare subsidie van het kabinet.

De volgende vragen zijn aan wethouder Dirkse (D66) gesteld:

  1. Is de wethouder in gesprek met scholen over bovenstaand onderwerp? Zo ja, kan hij een korte
    toelichting geven over de stand van zaken?
  2. Kan de wethouder aangeven hoeveel Leidse scholen in problemen komen met de ventilatie gedurende de winter? Kan hij een schatting geven van het aantal klaslokalen dat eventueel een nieuw ventilatiesysteem nodig heeft?
  3. Hoeveel geld de Leidse scholen nodig hebben om de komende maanden/jaren hun klaslokalen van een goed ventilatiesysteem te voorzien? 
  4. Of het bedrag dat nodig is voor nieuwe ventilatiesystemen in scholen al is opgenomen in het IHP ofdat dit bedrag bovenop het IHP komt? 

Wethouder Dirkse (D66) geeft komende donderdag 8 oktober antwoord op bovenstaande vragen.

* www.ad.nl/politiek/ventilatie-van-honderden-schoolgebouwen-niet-op-orde-kabinet-trekt-360-miljoen-euro-uit~a45a9f39/
** www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/10/01/360-miljoen-voor-verbetering-ventilatie-in-scholen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.