05 februari 2018

Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport krijgt Leids actieplan tegen eenzaamheid aangeboden

In Leiden heeft meer dan 44% procent van de inwoners te maken met eenzaamheid. 1 op de 10 Leidenaren is zelfs ernstig eenzaam. 75-plussers zijn qua leeftijdsgroep het eenzaamste (meer dan 10%). Vanaf deze leeftijd neemt de eenzaamheid alleen maar toe.

Het CDA is van mening dat we de strijd tegen eenzaamheid aan moeten gaan, omdat wij geloven in een samenleving waarin iedereen meedoet en het gevoel heeft erbij te horen. Het CDA Leiden presenteerde afgelopen vrijdag tijdens het CDA Election Dinner in grand café De Burcht bijgevoegd actieplan met 8 concrete punten gericht op het bestrijden van eenzaamheid in Leiden. Het actieplan werd aangeboden aan Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lijstrekker Joost Bleijie: ‘Met dit actieplan willen wij het eenzaamheidsprobleem bij ouderen in Leiden nadrukkelijk onder de aandacht brengen van een breed publiek en Leidenaren oproepen meer naar elkaar om te kijken. De gemeente kan hiermee helpen en daarom maken we de bestrijding van eenzaamheid tot speerpunt in deze campagne én voor de periode daarna’. De lijsttrekker vindt één speciaal punt uit het actieplan extra bijzonder: ’75-plussers zijn qua leeftijdsgroep het eenzaamst in Leiden. Wat betreft het CDA Leiden brengen we deze groep minstens 1 keer per jaar een huisbezoek. Het bezoek brengen we met hulp van professionals en vrijwilligers. Zo doen we dat in deze stad!’.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vicepremier Hugo de Jonge ontwikkelde al eens als wethouder zorg in Rotterdam een aanpak tegen eenzaamheid. Hij is blij dat het CDA Leiden de problematiek rondom eenzaamheid op de kaart zet en een aanpak presenteert. Hugo de Jonge: ‘Het is van groot belang dat we in iedere buurt en stad als bewoners meer naar elkaar omzien. Dat lukt alleen als we ons beter bewust zijn van het bestaan van eenzaamheid ook in een stad als Leiden. Erover praten helpt daarbij. Dit actieplan van het CDA Leiden geeft concrete handvatten voor een aanpak tegen eenzaamheid.’

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.