Het college van B&W wil onderzoek doen naar een nieuwe organisatievorm voor Leidens Ontzet. Dat voorstel doet het college in de Evenementennota die onlangs is besproken in de Raadscommissie Werk en Middelen. Met name vanwege de veiligheid en vanwege de verder oplopende kosten voor horeca, is het volgens het college van belang dat er een andere vorm komt. “Een goed idee want een goede en veilige viering van Leidens Ontzet staat wat ons betreft voorop. Het feest is in de afgelopen jaren zo gegroeid dat bepaalde zaken klem zijn komen te zitten” zo zegt CDA’er Joost Bleijie, “Maar we moeten wel uitkijken dat Leidens Ontzet niet vercommercialiseerd. Leidens Ontzet moet wel Leids blijven”.

Een aparte organisatie die tijdens Leidens Ontzet de regie krijgt over een deel van de viering van Leidens Ontzet, kan soelaas bieden om knelpunten op te lossen. “Op zich een prima idee om onderzoek te doen naar een nieuwe organisatievorm. Ook ik zie wel dat bepaalde onderdelen van Leidens Ontzet aan de grenzen van wat we kunnen zitten.” Toch zitten er volgens Bleijie wel wat haken en ogen aan het voorstel van het college. “Een aparte organisatie moet niet als gevolg hebben dat Leidens Ontzet vercommercialiseerd. De kosten die met een externe organisatie gemoeid zijn moeten niet worden doorgerekend in bijvoorbeeld de prijs voor een biertje. Bovendien moet het wat ons betreft geen vrijbrief zijn om Leidens Ontzet nog verder in omvang te laten groeien, bijvoorbeeld om de kosten terug te verdienen. Dat gaat onherroepelijk ten koste van het Leidse karakter van het Feest der Feesten.” Een externe organisatie moet ook niet betekenen dat de gemeente haar verantwoordelijkheid niet meer neemt. “Het college wil heel veel van evenementorganisatoren, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Dat hebben we aan de introductie van ecoglazen afgelopen jaar gezien. Die verantwoordelijkheden kan je niet op het bordje van een externe organisatie schuiven. Daar blijft de gemeente ook gewoon verantwoordelijk voor de uitvoering en voor het dragen van de kosten.” Het CDA zal tijdens de behandeling van de evenementennota in de Gemeenteraad een voorstel indienen om bovenstaande drie kaders voor een onderzoek mee te geven. 

Wilt u de fractie van het CDA iets vragen over de viering van Leidens Ontzet of wilt u ze iets meegeven, mail dan naar [email protected] 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.