16 april 2019

Meelopen met de Leidse handhaving

Afgelopen zaterdagen liepen CDA-raadslid Josine Heijnen en CDA duo-raadslid Jonathan Provoost mee met de Leidse handhaving. Vanuit hun zitting in de Raadscommissie Leefbaarheid & Bereikbaarheid hebben zij te maken met de portefeuilles Leefbaarheid en Veiligheid. De handhaving en BOA’s spelen een belangrijke rol met betrekking tot het leefbaar en veilig houden van Leiden.

Omdat beleidsdocumenten uiteindelijk niet het echte werk van de mensen op straat laten zien, besloten Josine en Jonathan zelf een dagje mee te lopen. Het verzoek werd enthousiast ontvangen, en de afspraken werden gemaakt. In alle vroegte begon de dienstronde op zaterdagochtend. Een dampende bak koffie bracht de nodige scherpte om van start te gaan. De dienstdoende handhavers hadden duidelijk minder moeite met het tijdstip. Gedurende de dag werd duidelijk hoe breed het takenpakket van de BOA’s is. Niet alleen worden gevaarlijke situaties in de openbare ruimte in de gaten gehouden, ook zwerfvuil werd ‘even snel meegenomen’ om de collega's van cluster Beheer niet voor een paar vuilniszakken te hoeven laten komen. Het aanpakken van dit soort klein leed bleek tekenend voor de gedrevenheid waarmee de handhavers het werk doen. Twee Leidenaren die uit zichzelf met een vuilniszak de berm van vuilnis ontdeden kregen een compliment, een beschonken persoon werd streng maar keurig gewezen op het feit dat hij overlast veroorzaakte en er werden notities gemaakt van slecht onderhouden hoekjes van de stad.

Wat Josine en Jonathan opviel was het respect waarmee handhavers de stad en haar inwoners tegemoet traden. Het is dan ook schokkend om te zien wat handhavers op hun beurt soms richting de oren krijgen geslingerd. Een oproep om de handhaving, die zich met hart en ziel inzetten voor de leefbaarheid en veiligheid van de Leidenaren, fatsoenlijk en menselijk te behandelen is dan ook niet meer dan logisch. De fractie van het CDA Leiden wil hen in ieder geval bedanken voor hun inzet, en voor de mogelijkheid om het werk van dichtbij te zien! Voor een leefbaar en veilig Leiden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.