Wat is er mooier om verse producten te kopen, die ook nog eens uit de buurt komen, of sterker, je ziet hoe het is gemaakt? Afgelopen zaterdag stond de CDA aanwezigheid op de Leidse markt in het teken van streekproducten. Waarom streekproducten? ‘In onze provincie is er ruimte om streekproducten te produceren en te verhandelen. Stad en platteland zijn nergens zo dicht bij elkaar als in Zuid-Holland. En wat is er nu lekkerder, mooier en duurzamer dan iets te eten of te drinken, wat bij je om de hoek geproduceerd wordt,‘ zegt Moniek van Sandick, Leidse en nummer 4 op de Statenlijst voor het CDA.

Naast de Leidse aanwezigheid, stopte de bus van het CDA Zuid-Holland aan het einde van de ochtend ook in Leiden. In de bus zaten de kandidaten van de CDA Provinciale Statenlijst en de waterschappen, zoals Wilbert van der Post, Martijn van Nijnanten en Stijn Hemel. Zij gingen door het noorden van Zuid-Holland en deden verschillende plaatsen aan. Leidse kandidaat Moniek nam haar mede-kandidaten een andere aanwezige CDA’ers mee naar het centrum van Leiden.

Moniek is afgelopen 12 jaar raadslid geweest in Leiden voor het CDA. Zij heeft zich daarbij ingezet voor het openhouden van zwembad De Vliet, trapvelden en de laatste jaren voor het behoud van groen in de stad, wat niet ten koste mag gaan van nieuwbouw. De van oorsprong Brabantse nam haar Provinciegenoten afgelopen zaterdag mee naar het Stadsbrouwhuis, daar waar het Leidse bier geproefd kan worden. ‘Een studentenstad kan niet zonder eigen bier’, geeft Moniek aan.  CDA fractievoorzitter Joost Bleijie is ook voorstander van het ondersteunen van de Leidse economie. ‘Leiden speelt een belangrijke rol in het stimuleren van de economie in de regio. Het Bioscience park is daar ook een groot voorbeeld van’, zegt Joost Bleijie.

Maar waarom zijn streekproducten nu zo belangrijk? Moniek vertelt: ‘Wat ik in Leiden merk, is dat mensen vakmanschap waarderen en het belangrijk vinden dat hetgeen wat ze eten en drinken bijdraagt aan een betere duurzame toekomst. Streekproducten stimuleren èn onze plaatselijk economie èn dragen daarnaast bij aan korte distributielijnen, dus potentieel minder CO2 uitstoot.’ Het CDA steunt initiatieven op het gebied van de verbetering van de logistiek en de ontwikkeling van streekproducten en wil nieuwe kleinschalige coöperaties ondersteunen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.