Ondanks het feit dat het CDA een groot en warm pleitbezorger is en is geweest, heeft het CDA vraagtekens gezet bij het nieuwe Programma Binnenstad dat wordt voorgesteld. Het Programma Binnenstad is ooit gestart met als doel om projecten te starten in de binnenstad om de economische verdiencapaciteit van de binnenstad te vergroten.

“Wij vinden dat het Programma Binnenstad zijn waarde bewezen heeft en dat een vernieuwd programma Binnenstad ook heel belangrijk is. Maar dan moet het wel een programma zijn waar de binnenstad wat aan heeft. Zoals het nu wordt voorgesteld is het gewoon staand beleid met een nieuw sausje eroverheen en daar is het programma niet voor bedoeld”, zo zegt CDA fractievoorzitter Joost Bleijie. “Een voorbeeld: Het project ‘Verbeteren informatievoorziening omtrent verduurzamingssubsidies’ is heel nobel maar heeft niets met de economische verdiencapaciteit van de binnenstad te maken. Bovendien kan het aanjagen van dit soort subsidies ook gewoon onder het duurzaamheidsbeleid hangen. Daar heb je geen Programma Binnenstad voor nodig a 6 ton per jaar. We moeten veel kritischer zijn in wat we onder dit Programma hangen.” 

Hoe moet het dan wel volgens het CDA? “Het Programma Binnenstad zou twee belangrijke pijlers moeten hebben. Ten eerste moet het een versterking van het ambtelijk apparaat in zich hebben waar het belang van de binnenstad geborgd wordt. Daar vindt een goede regie plaats tussen alle vakafdelingen die iets met de binnenstad te maken hebben. Ten tweede zou het programma Binnenstad weer een aanjaagprogramma moeten zijn van dingen die goed zijn voor de binnenstad maar nu nog geen plek hebben in beleid bijvoorbeeld omdat ze tussen twee beleidsprogramma’s in zitten. De introductie van Ecoglazen is een voorbeeld hiervan.” Volgens Bleijie moet het programma in ieder geval geen Programma zijn waar een opsomming is gegeven van projecten die niet in de reguliere beleidsprogramma’s zijn opgenomen en daarom maar een plek krijgen in het programma binnenstad. “Mobiliteit  hoort bij mobiliteit, duurzaamheid bij duurzaamheid. We moeten de wens om te vergroenen gewoon bij het programma duurzaamheid houden en niet bij het Programma Binnenstad. Daar is het Programma niet voor bedoeld”. Bleijie zal op donderdag 23 januari tijdens de raadsbehandeling hiervoor een voorstel indienen. 

Vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van bovenstaand bericht? Stuur een mail naar fractievoorzitter Joost Bleijie via 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.