06 april 2018

Raad neemt afscheid van CDA-Raadsleden

Tijdens een speciale raadsvergadering werd er afscheid genomen van ruim 20 zittende raadsleden waaronder CDA'ers Moniek van Sandick en Klaas de Vries. Waar het voor sommigen vanwege de tegenvallende verkiezingsuitslag een verplicht vertrek was, was voor de CDA'ers het tegenovergestelde het geval. Zowel De Vries als Van Sandick hebben aangegeven niet opnieuw verkiesbaar te willen zijn en dus eindigde hun Raadslidmaatschap alles behalve gedwongen. De Vries zat 4 jaar voor het CDA in de Raad, Moniek van Sandick 12 jaar. Voor haar inzet en haar lange staat van dienst in de Leidse Raad, kreeg Moniek van Sandick uit handen van Burgemeester Lenferink een Koninklijke onderscheiding opgespeld.

Moniek van Sandick kwam in 2006 in de Leidse gemeenteraad in toen nog een CDA-fractie van 5 leden. 8 jaar lang zal Moniek in de commissie Onderwijs en Samenleving waar ze onder meer vocht voor betere speelvoorzieningen voor kinderen. Trapveldjes, basketbalveldjes, parken om in te spelen en gymzalen, Moniek vond dat er goede faciliteiten in Leiden moesten zijn. Het leverde haar, zo gaf Burgemeester Lenferink in zijn dankwoord aan, de bijnaam Koningin Gymzaal op. "Moniek is van grote waarde geweest voor de stad, voor de partij en voor de CDA-fractie" zo zegt CDA Fractievoorzitter Joost Bleijie die samen met Van Sandick in 2006 in de Raad kwam. "Moniek is gedreven, betrokken en bijzonder vasthoudend. Bovenal is ze een enthousiaste en gezellige CDA'er die we heel erg zullen missen in de fractie."

Klaas de Vries kwam in 2014 in de Raad. Eerder was hij wethouder in de gemeente Delft geweest en gemeentersecretaris in Leiden. Naast het fractievoorzitterschap dat Klaas de Vries 3 jaar vervulde, had hij zitting in de commissie Onderwijs en Samenleving. In die commissie zette Klaas zich in voor goede zorg in Leiden, voor een goede landing van de 3 decentralisaties in Leiden en voor de Leidse ouderen. "Klaas is eveneens van grote waarde geweest voor de stad, de partij en de fractie. Hij was fractievoorzitter in een periode die voor het CDA vanwege het gedwongen vertrek van de wethouder niet eenvoudig was. Hij is met zijn ervaring een baken van rust geweest in de nieuwe fractie. Bovendien was hij, het klinkt cliché, de drijvende kracht achter de andere raads- en duoraadsleden. We hebben aan Klaas veel te danken" aldus Bleijie.

Tijdens de komende Ledenvergadering van het CDA zullen Van Sandick en De Vries extra in het zonnetje gezet worden. Dat gebeurde ook al na afloop van de raadsvergadering in een volle Burgerzaal van het Leidse Stadhuis

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.