Afgelopen weekend heeft het CDA-congres een belangrijke resolutie aangenomen die de (internationale) media heeft gehaald. Samen met een aantal anderen heb ik een resolutie geschreven waar we onze zorgen uitspraken over Fidesz. EP-lid Esther de Lange steunde het van harte. We hebben opgeroepen dat onze Hongaarse collega's van Fidesz zich houden aan de Europese waarden van de EVP, de Europese familie waar CDA lid van is. Rode lijnen moeten niet overschreden worden. Al enige tijd waren er zorgen over de toon en de inhoud van de retoriek van de Hongaarse partij Fidesz, een zusterpartij binnen de Europese Volkspartij (EVP). Mediavrijheid en de rechtsstaat lijken er onder druk te staan. Er wordt gedreigd om een grote universiteit te sluiten. En dat alles als lid van een familie waar het CDA ook toe behoort.

Wij waren van mening dat het CDA zich uit moest spreken tegen het overschrijden van rode lijnen. Onze partij zou moeten staan voor de Europese waarden binnen de EVP en de Hongaren hierop aan moeten spreken. En als Fidesz, ultimum remedium, zich niet wilde houden aan die rode lijnen, zou dan opgeroepen moeten worden dat ze (tijdelijk) geschorst zouden kunnen worden. De bespreking op het congres ging soepel. Alle leden stemden in met de oproep dat Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Orbán, terug zou moeten keren naar de waarden van de EVP. Wat er daarna gebeurde, had niemand kunnen bezien. 

Maandagmorgen was er een klein bericht op Politico dat door heel Europa werd verspreid. Daarna gebeurde het: binnen no-time was er een reactie van Fidesz zelf. Leugens waren het van het CDA. En hoewel we ons baseerden op rapporten van de Europese Commissie, EP-resoluties, OVSE-rapporten, het was volgens hen allemaal niet waar. Ze wilden niet meer praten met CDA. Orbán verbrak (voorlopig?) het contact met het CDA. In plaats van dialoog zoeken, was daar ineens een partij die het gesprek uit de weg ging. Geenstijl, NOS, NRC, AD, Trouw, Volkskrant, etc: alle media doken erop.

Onze partijvoorzitter gaf een eigen antwoord op de reactie van Fidesz die helder was: zo werkt partijdemocratie binnen het CDA. Zij steunde de resolutie en riep op tot dialoog over de Europese waarden en de rode lijnen. Zoals we dat doen binnen de Europese familie van christendemocratische partijen, mag het gesprek best stevig zijn, maar blijven we met elkaar in dialoog. Het CDA mag trots zijn. We hebben een sterk pleidooi voor onze Europese waarden gehouden binnen onze partij. Medeauteur heb ik er een bescheiden bijdrage aan geleverd. Het was een resolutie met Leidse roots. Als partij mogen we trots zijn dat we deze stap hebben gezet. 

- Bart van Horck, voorzitter CDA Leiden -

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.