Zwembaden hebben een belangrijke maatschappelijke functie. In veel gevallen dienen ze in de zomer als ontmoetingsplek voor gezinnen én ouderen, waar sport en gesprek met elkaar worden gecombineerd. Het CDA vindt het dan ook onbegrijpelijk dat dit College voorstelt om buitenbad de Zijl te sluiten. Duo-raadslid Tobias Sandoval Garcia: "Hoe is het mogelijk dat er wel 2 miljoen euro kan worden vrijgemaakt voor een theehuis in het Roomburgerpark, maar er geen 50 000 euro is voor buitenbad de Zijl? Daarnaast worden de zomers steeds warmer en is verkoeling hard nodig. Als het aan ons ligt wordt er juist geinvesteerd in dit buitenbad!" 

Uit gesprekken met buurtbewoners concludeert het CDA dat dit voorstel van wethouder Dirkse (D66) totaal uit de lucht komt vallen. Wijkbewoner Jan van Rijn geeft aan dat  de sluiting van dit buitenbad als gevolg heeft dat inwoners van Leiden Noord worden gedwongen om in het vieze water van de Zijl te zwemmen. Van Rijn: "Onbestaanbaar. In Leiden Noord heeft dit zwembad een belangrijke maatschappelijke functie. Een sluiting doet heel veel Leidenaren pijn.".

Ruimte voor recreatie 

Een ander punt voor het CDA is de ruimte voor recreatie. Sandoval Garcia: "In de Kooi en Leiden Noord hebben veel woningen een kleine tuin of balkon. Daarnaast zijn er, zeker in vergelijking met andere Leidse wijken, weinig plekken waar gezinnen rustig kunnen recreëren. Buitenbad de Zijl is een daarom een belangrijke ontmoetingsplek."

Wils Spies, inmiddels 61 jaar woonachtig in de Kooi en voorzitter van wijkcomité de Kooi, vult aan: "Bij dit voorstel is niks gevraagd aan de wijkverenigingen. Van participatie is geensprake. Samen maken we de stad is kennelijk in dit geval niet belangrijk." Wilbert van der Post, actief lid bij ZVL , betreurt dat er Leids zwemwater verdwijnt. van der Post: "Het buitenbad van de Zijl biedt ouders met hun kinderen een ideale mogelijkheid om, op warme dagen, op een veilige manier te genieten van zwemwater."

Klein buitenbad

Het voornaamste argument van wethouder Dirkse (D66) om dit bad te sluiten zijn de beperkte aantallen bezoekers. Jaarlijks komen er enkele tienduizenden Leidenaren richting de Zijl. In de ogen van het College te weining. Sandoval Garcia: "Een heel bijzonder uitgangspunt. Ik hoor GroenLinks en D66 dit argument niet gebruiken voor de kleine culturele instellingen. Die moeten ten allen tijde financieel worden geholpen. Een mooi buitenbad voor gezinnen met kinderen is kennelijk een brug te ver." 

Verkeerde keuze

Voor het CDA is het duidelijk: buitenbad de Zijl moet openblijven. Een van de primaire taken van de gemeente is het zorg dragen voor goede gemeenschappelijke voorzieningen. Sandoval Garcia: "Dit College wil één buitenbad (de Vliet) voor 130 000 Leidenaren. Dat is veel te weinig. Het betekent dat bij warme zomers zwembad de Vliet overbevolkt zal zijn en mensen hun verkoeling gaan zoeken in de grachten. Vies water en ook nog eens levensgevaarlijk." Het CDA vraagt zich sterk af waarom wel kosten noch moeite gespaard kan worden voor het Roomburgerpark, er tonnen geinvesteerd kunnen worden in Athlethick Skills Model Velds maar er geen 50 000 euro is om dit zwembad open te houden. Het CDA zal zich komende periode hard maken om buitenbad de Zijl open te houden.

Vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Stuur een mail naar ons duo-raadslid Tobias Sandoval Garcia via t.sandovalgarcia@gemeenteraadleiden.nl  

Of lees hier meer: https://sleutelstad.nl/2020/10/31/cda-leiden-niet-blij-met-voorgenomen-sluiting-buitenbad-de-zijl/?fbclid=IwAR08bsFCDVnHcRz3VB9Y1YAPYwyItevE44HeqrwDdAJD9hV069Wz2l7ycC8 

https://www.unity.nu/Artikelen/leiden/cda-leiden-tegen-sluiten-buitenbad-de-zijl:-'onbegrijpelijke-keuze

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.