Het CDA heeft grote twijfels of het invoeren van ecoglazen tijdens de viering van Leidens Ontzet een succes zal worden. “Als we niet uitkijken draait het invoeren uit op een fiasco.” Vooropgesteld, het CDA is een groot voorstander van het invoeren van Ecoglazen tijdens Leidse evenementen. “Ecoglazen? Graag!” zo zegt CDA’er Joost Bleijie. “De tijd van wegwerpbekertjes is wel een beetje voorbij, niet in de laatste plaats omdat ze uiteindelijk na een keer gebruiken op de plastic afvalberg terecht komen of eindigen in het water. Natuurlijk kan dat veel duurzamer in de vorm van ecoglazen.”

De mening wordt gedeeld door de horeca. “Horeca-ondernemers strijden al heel lang voor de invoering van ecoglazen en zien de graag dat zit snel wordt ingevoerd.” Waarom dat toch uitstel tot 2020? “Wij betwijfelen of de invoering van ecoglazen tijdens de komende viering van Leidens Ontzet wel realistisch is. Wij krijgen het idee dat het nu onder stoom en kokend water moet worden ingevoerd, terwijl ondernemers die er straks mee moeten gaan werken heel veel hindernissen zien.” Een van de hindernissen is de financiering van ecoglazen. “De rekening wordt nu eenzijdig bij ondernemers neergelegd. Vele kleinere ondernemers geven aan dat deze extra rekening in combinatie met de toch al hoge kosten van de reguliere festiviteiten tijdens Leidens Ontzet, gewoon niet te betalen is”. De invoering van Ecoglazen en de kosten die er mee gemoeid zijn, dwingen ondernemers om te schrappen in het organiseren van festiviteiten voor de deur. “Invoering van ecoglazen gaat ten koste van de buitenactiviteiten zoals een podium en een bandje, simpelweg omdat ondernemers dat niet kunnen betalen. Aan de zorgen die er zijn over de betaalbaarheid is nou geen gehoor gegeven.” 

Het niet organiseren van buitenactiviteiten levert ook voor de grote horeca-ondernemers weer twijfels op. “Geen buitenactiviteiten bij kleine ondernemers, heeft als gevolg dat feestgangers naar de grote festiviteiten op bijvoorbeeld de Nieuwe Rijn gaan. Daar is het al druk, maar als al die mensen er nog eens bij gaan komen dan wordt het onbeheersbaar. Ondernemers moeten dan weer meer kosten gaan maken voor bijvoorbeeld beveilingsmaatregelen. Dat maakt de festiviteiten nog duurder.”

De twijfel die er is, is ook bekend bij het college. Zij zijn vastberaden om de invoering van ecoglazen als komend Leidens Ontzet in te voeren. “Nogmaals” zo zegt Bleijie, “Ondernemers willen ook graag ecoglazen invoeren, maar aan de twijfels die er zijn wordt gewoon geen gehoor gegeven. Het moet en zal nu gebeuren. Gevolg is dat de invoering van Ecoglazen tijdens Leidens Ontzet kan uitdraaien op een fiasco, iets wat ook weer slecht is voor het draagvlak van ecoglazen. Kortom, bezint eer ge begint, en wacht er nog mee. Beter goed invoeren dan halfbakken.” 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.