Het voorstel van het CDA om de wethouder terug naar de tekentafel te sturen en “een redelijk compromis” te laten sluiten met de buurtbewoners rondom het bouwplan op de Bloemistenlaan, heeft de raadsvergadering eind mei niet overleefd. “De opmerkingen van de bewoners in de participatie waren echt redelijk” aldus raadslid Josine Heijnen “maar er is NIETS aan de uiteindelijke plannen veranderd. Ze konden net zo goed tegen een muur praten.” 

Op de Bloemistenlaan, op een voormalig klein bedrijventerrein, worden 22 woningen ontwikkeld, met eronder een parkeergarage. “Dat is een goed plan” aldus Heijnen “want dit soort kleinschalige bouwplannen helpen mee de woningnood op te lossen. En ook de buurt wil dat hier iets moois mee gebeurt.”

Hoewel het plan veelbelovend was, bleek dat in de inspraak feitelijk niets meer veranderd kon worden. Zo komt de uitgang van de parkeergarage recht tegenover een huizenblok, waardoor koplampen dus de hele tijd in mensen hun huizen schijnen. Terwijl 10 meter verder aangesloten kan worden op een straat. 

Bewoners konden net zo goed 'tegen een muur praten' 

“Buurtbewoners kregen op al hun punten te horen: we kunnen allerlei aanpassingen doen, maar dít nu net niet.” Uiteindelijk is er in de inspraak niets meer aan het plan veranderd, en hebben de bewoners met WOB-verzoeken verkeerskundige onderzoeken boven tafel moeten krijgen. Die procedures lopen nog steeds, maar de wethouder komt niet in beweging. 

“Dat bewoners met WOB-verzoeken informatie boven tafel moeten krijgen in een inspraaktraject, vind ik belachelijk” aldus raadslid Heijnen. Volgens haar had er met een “serieus gesprek” zeker nog wel voortgang gemaakt kunnen worden. Dat ook met de betrokken projectontwikkelaar. “Die zegt weer: wij hebben niets gehoord van de gemeente. Dan gaan we ook geen alternatieven bedenken.” 

Voltallige oppositie steunt voorstel, bewoners weggezet als NIMBY's

Heijnen hoopte met een motie VOD die de wethouder weer om tafel stuurde met bewoners en projectontwikkelaar nog iets te kunnen bereiken. GroenLinks leek aanvankelijk mee te bewegen, maar stemde met de PvdA en D66 het voorstel weg. “Echt een zure nasmaak” aldus Heijnen. “Telkens wordt geschermd met hogere kosten en procedures, maar ik heb nooit antwoord gekregen op mijn vraag wat die nou zijn. En dan worden in de discussie de buurtbewoners ook nog weggezet als NIMBY’s die als een soort rupsjes nooitgenoeg op de bouwplannen inhakken, gewoon om weerstand te bieden. Dat vind ik echt belachelijk. Aanvankelijk was iedereen erg enthousiast over de plannen.” 

Motie: wethouder terug in gesprek met ontwikkelaar en buurtbewoners

De motie werd gesteund door de voltallige oppositie. “Dat is dan toch wel weer een teken” aldus Heijnen. “Participatie is in Leiden gewoon echt niet in orde. En dat blijkt steeds vaker.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.