09 januari 2023

CDA op bezoek bij Asopos de Vliet

Donderdag 5 januari bezocht de CDA-fractie studenten-roeivereniging Asopos de Vliet. In het clubgebouw aan de Zijlstroom spraken raadsleden Medea Hempen, Mirjam van der Stelt en Jan Huisman met vice-praeses Thomas Smit over alles wat er speelt binnen Asopos.

Leiderdorp heeft maar liefst vier studentenverenigingen. Naast de roeivereniging Asopos, is bij de locatie in Driegatenbrug ook een zeilvereniging, duikersvereniging en kanovereniging gevestigd. Zowel de roei- als de kanovereniging kun je regelmatig vinden op het water van de Dwarswatering.

Asopos de Vliet is een grote vereniging. In vijf jaar tijd zijn ze van 400 naar 800 leden gegroeid. Eigenlijk zijn dit ook te veel leden voor het huidige gebouw. Een gebouw dat bovendien hoge onderhoudskosten kent en niet duurzaam is. Zonnepanelen staan hoog op de verlanglijst van Asopos, maar het dak is minder geschikt. Er wordt door het bestuur gewerkt aan plannen, waarbij zelfs nieuwbouw niet wordt uitgesloten.

Thomas Smit vertelt hoe belangrijk ze het vinden om goede contacten te onderhouden met de buurt en bewoners langs de Dwarswatering. Het geven van instructies bij het water en de jaarlijkse wedstrijd geven enige overlast, maar het bestuur vindt het belangrijk om bereikbaar te zijn bij klachten en probeert deze dan op te lossen. De contacten met de gemeente zijn goed, bijvoorbeeld bij het aanvragen van vergunningen voor de wedstrijden. Ook is de vereniging blij met het Sportakkoord van de gemeente. Hierdoor is het mogelijk om kwalitatief betere roei-clinics te geven aan scholieren van middelbare scholen. Ook kunnen nu meer scholieren deelnemen.

Uiteraard ging het gesprek ook over het nieuwe fietspad over de dijk van de Dwarswatering. In februari gaat het Hoogheemraadschap de dijk verhogen. In het gepresenteerde plan zou er een breed fietspad náást de dijk komen. Thomas: ‘Voor de instructies en de veiligheid van de roeiers is het erg belangrijk dat de begeleidende coaches óp de dijk kunnen fietsen met goed zicht op de roeiers en eventueel andere boten.’ In de raadsvergadering van 19 december jl. sprak Asopos- praeses Felix Brongers over deze zorg. Dit had direct impact, want het voorstel werd toen afgevoerd van de agenda door de raad. Inmiddels zijn er constructieve gesprekken met het Hoogheemraadschap over de dijkwerkzaamheden, maar de gemeente is eigenaar van dijk, dus die zal ook een oplossing moeten vinden voor het wandel-/fietspad.

Medea Hempen, fractievoorzitter van het CDA, vond het een informatief gesprek: ‘De meeste mensen denken bij Leiderdorp niet direct aan studenten, maar het is goed om te horen dat de vereniging niet alleen op Leiden is gericht. Het laat mooi zien wat voor belangrijke functie verenigingen hebben op sociaal vlak. Dit geldt ook voor studenten.’ De fractie heeft nog meer plannen’, zo vertelt Medea Hempen. ‘In de komende maanden hebben we bezoeken aan verschillende Leiderdorpse verenigingen gepland om te horen wat er speelt en hoe we ook op gemeentelijk niveau goede ondersteuning kunnen geven.’ Verenigingen die hier ook in zijn geïnteresseerd, kunnen contact opnemen met [email protected].

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.