30 oktober 2022

Fractie op bezoek bij Velocitas

Afgelopen zaterdag bezocht een afvaardiging van de CDA-fractie, korfbalvereniging Velocitas. Fractievoorzitter Medea Hempen en burgerraadsleden Jan Huisman en Sander den Outer van het CDA bezochten een jeugdwedstrijd van Velocitas en gingen in gesprek met voorzitter Siebe Schuemie en secretaris Femmy van Wezel over problemen waar Velocitas tegenaan loopt, maar ook over andere zaken die spelen.

Velocitas is een echte familievereniging voor jong en oud, waar sportiviteit en gezelligheid goed samengaan. ‘We korfballen niet alleen, maar we organiseren ook feestavonden, een zomerkamp voor de jeugd en natuurlijk de Avond4daagse’, vertelt secretaris Femmy van Wezel. Daar zijn veel vrijwilligers voor nodig, maar die hebben ze gelukkig genoeg bij Velocitas.

Het vinden en inplannen van deze vrijwilligers valt binnen het takenpakket van secretaris Femmy. Zij is druk bezig geweest om een zo efficiënt en laagdrempelig mogelijke manier te vinden voor het vinden en benaderen van vrijwilligers. Momenteel heeft zij een oplossing gevonden in een mobiele app om taken te managen. Deze app stelt de gebruiker in staat om op basis van behoefte, potentiële vrijwilligers keuzemogelijkheden aan te bieden voor het uitvoeren van vrijwilligerstaken. Hierdoor komt het regelmatig voor dat ouders/familie van leden of leden zélf zeggen: ‘dít doe ik liever niet, maar dát zou ik best willen doen’. Je bereikt hiermee dus een grotere welwillende, bereide groep vrijwilligers.

Velocitas doet er veel aan om een zo groot mogelijke groep mensen te enthousiasmeren voor korfbal en Velocitas in het algemeen. In coronatijd is het aantal leden van de club wat teruggelopen. Met clinics op de Leiderdorpse scholen probeert Van Wezel kinderen voor de sport te enthousiasmeren. Maar op het oude ledental zit de club nog niet.

De energiecrisis heeft impact op de hele samenleving. Zowel burgers, bedrijven, verenigingen en andere organisaties merken dat in hun portemonnee. Ondanks dat Velocitas er financieel goed voor staat, merkt ook deze vereniging dat de energieprijzen stijgen. Vanuit die gedachte, maar ook vanuit duurzaamheidsoogpunt is Velocitas bezig met het bedenken van duurzamere oplossingen. Voorzitter Siebe Schuemie onderzoekt momenteel wat de mogelijkheden zijn voor plaatsing van zonnepanelen op het dak van het clubgebouw. Daarnaast moedigt de vereniging leden aan om korter te douchen.

Gevraagd naar de wensen van Velocitas, komt het gesprek snel op dé droom van Velocitas: een eigen sporthal. Korfbal wordt het grootste deel van het jaar binnen gespeeld. Er is alleen in Leiderdorp niet voldoende zaalruimte. ‘Vaak moeten we tot ver in de omgeving zalen afhuren. Dat is funest voor het clubgevoel, vraagt veel rijtijd van ouders en kost ook nog eens veel geld’, aldus Schuemie. Een eigen sporthal zou een uitkomst zijn. Schuemie: ‘Financieel kunnen we het, maar het vraagt o.a. een verandering van het bestemmingsplan en daar kunnen we hulp van de gemeente bij gebruiken.’

Tot slot passeerde de kwestie rondom de opvang van vluchtelingen in Leiderdorp de revue. Femmy heeft onlangs een Oekraïens jongetje begeleid en zij heeft hem kennis laten maken met de sport korfbal. Ondanks dat communicatie door de taalbarrière op sommige momenten lastig was, merkte Femmy het enthousiasme en het plezier bij de jongen. Dit illustreert nogmaals wat voor belangrijke maatschappelijke functie verenigingen, en in dit geval Velocitas, hebben binnen de samenleving. Want sport verbroedert. Femmy voegt toe: ‘Ik heb gelezen dat er binnenkort boven het Winkelhof, bij de Statendaalder, ook Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Ik sta er voor open om ook die kinderen op te vangen hier bij Velocitas en hen kennis te laten maken met de sport.’

Medea Hempen kijkt terug op een interessant gesprek. ‘Het laat het belang zien van verenigingen. Het gaat niet alleen om sporten, maar ook om ontmoeten en verbinding. En dat sluit mooi aan bij de visie van het CDA.’ De komende maanden gaat het CDA meer verenigingen bezoeken om te horen wat er speelt en hoe er op gemeentelijk niveau goede ondersteuning kan worden geven. Hempen: ‘Het bezoek aan Velocitas, was een prima start. We hebben veel informatie opgedaan en ook nog een spannende wedstrijd gezien.’

Op de foto, vlnr:

Jan Huisman, Siebe Schuemie, Femmy van Wezel, Medea Hempen en Sander den Outer

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.