13 maart 2018

Het CDA kiest voor een zelfstandig Leiderdorp!

Hét discussiepunt van de komende verkiezingen is: gaat Leiderdorp wel of niet fuseren. Verschillende politieke partijen in Leiderdorp hebben aangegeven hier geen bezwaar tegen te hebben of zelfs voorstander te zijn van een fusie met Leiden.

Het CDA is hier heel duidelijk in: er is geen reden voor fusie. Wij kiezen voor een zelfstandig Leiderdorp. Onze gemeente is financieel gezond en heeft een bekwaam bestuur dicht bij de inwoner.

Voorstanders zeggen dat de bestuurlijke spaghetti van regionale samenwerkingsverbanden en overlegorganen ophoudt te bestaan als Leiderdorp samengaat met Leiden. Dat is niet waar. De samenwerking vindt vaak plaats in grotere verbanden, zoals bijvoorbeeld Holland Rijnland. Ook een grotere stad als Leiden moet samenwerken om moeilijke dossiers, zoals jeugdzorg, samen te kunnen uitvoeren. Er zijn ook wettelijke samenwerkingsverbanden, zoals de Veiligheidsregio. Dit soort verbanden blijven noodzakelijk, ook als Leiderdorp met Leiden zou fuseren. Uiteraard is het CDA wel voorstander van goede regionale samenwerking en wil daar verder mee aan de slag.

Het CDA wil niet dat Leiderdorp een wijk van Leiden wordt. De identiteit van onze mooie Leiderdorpse gemeente tussen stad en polder willen we niet kwijtraken. Leiden heeft niet bewezen goed voor haar eigen buitenwijken te zorgen, maar heeft de laatste jaren vooral geïnvesteerd in de binnenstad. In bijna alle Leidse wijken is betaald parkeren ingevoerd, dat wil het CDA niet in ons dorp. Leiderdorp moet toegankelijk blijven voor zijn inwoners met een bestuur dicht bij de mensen.

Tijdens het lijsttrekkersdebat op 5 maart sprak D66 over een ‘fusiebus’ waar zij in willen stappen. Het CDA Leiderdorp kiest ervoor NIET in te stappen in deze ‘fusiebus’!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.