01 augustus 2022

CDA verzoekt om onderzoek naar waarderingsspeld voor vrijwilligers Leidschendam-Voorburg

Leidschendam-Voorburg kent vele vrijwilligers en organisaties, stichtingen, verenigingen in de sport, de zorg, het culturele en het maatschappelijk domein enz. die zich belangeloos inzetten voor de lokale samenleving.

Vrijwilligers, onmisbare maatschappelijke schakel

Vrijwilligers zijn de garantie voor betrokkenheid en continuïteit voor de verenigingen waar ze lid van zijn. Tevens bieden zij de nodige steun en toeverlaat voor de personen waar zij zich voor inzetten. Zij zijn in veel gevallen de ruggengraat van de samenleving, de sociale verbinding die we als maatschappij hard nodig hebben. Zij doen dit meestal zonder enige tegenprestatie of vergoeding, terwijl zij zich met veel enthousiasme en toewijzing inzetten in hun eigen vrije tijd.

Het corona-tijdperk heeft eens te meer laten zien hoe belangrijk het netwerk van vrijwilligers is, zij constateren signalen, bieden sociaal contact aan hen die dat het hardst nodig hebben, en zorgen voor het beheer en organiseren van sportfaciliteiten, om maar enkele van de vele voorbeelden te noemen.

Waardering

Om deze inzet te eren en waarderen, en om de verbinding van deze vrijwilligers met hun organisaties en de inwoners van Leidschendam, Voorburg en Stompwijk te versterken is het goed om deze inzet met een blijk van waardering te onderscheiden.

Omdat binnen de gemeente geen specifiek, eenduidig middel is om deze jarenlange inzet te belonen, heeft CDA Leidschendam-Voorburg het college middels een motie verzocht om de mogelijkheden te onderzoeken voor het instellen van een gemeentelijke erkenning/onderscheiding voor mensen die 10 jaar of langer zich doorlopend vrijwillig hebben ingezet binnen onze gemeente. Wij kijken vol verwachting uit naar reactie van het college na het zomerreces.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.