10 februari 2015

Onduidelijkheid troef bij nieuwe college GBLV, D66, GroenLinks en PvdA

62 dagen heeft het nieuwe college van Leidschendam-Voorburg nodig gehad om een college te vormen en een coalitieprogramma te schrijven. 'Een onduidelijk coalitieprogramma dat bol staat van onderzoeken, verkenningen en veel vage intenties,' aldus CDA-fractievoorzitter Juliette Bouw. 'Het CDA hoopt dat het collegeprogramma, met daarin de uitwerking van concrete plannen, meer duidelijkheid biedt aan de inwoners van Leidschendam-Voorburg.'

Als het om de inhoud van het coalitieakkoord gaat zijn er bij het CDA veel zorgen.

Vooral om de financiƫle positie van deze gemeente. We zien dat er de komende jaren ongeveer 2 miljoen euro per jaar aan nieuw beleid wordt besteed, zonder dat aangegeven wordt waar dit geld vandaan moet komen. Het nieuwe college van GBLV, D66, GroenLinks en de PvdA gaat bezuinigen maar waar precies op laten ze in het midden. Terwijl we weten dat er niet zoveel dossiers zijn waarop je kan bezuinigen omdat de vrij besteedbare middelen van de gemeente nu eenmaal niet zo groot zijn.

Het college wil dat de lasten gemiddeld gelijk blijven. Dit is waarschijnlijk onderhandelingstaal voor: er zijn groepen die gepakt gaan worden, maar het college wil nog even niet vertellen wie dat zijn. Wellicht denkt dit college toch stiekem aan betaald parkeren, een mooie melkkoe voor veel gemeenten, maar de tekst op dit punt is ook onderhandelingstaal, gaat dit college nu betaald parkeren invoeren voor de periode na de verkiezingen? Het CDA is en blijft tegenstander van betaald parkeren.

Ook heeft het CDA zorgen over de bereikbaarheid van Stompwijk. Ook hier weer een cryptische paragraaf wat doet vrezen voor het ergste. We weten dat GroenLinks niet wil investeren in wegen maar we hopen dat ook bij deze partij inmiddels duidelijk is geworden dat voor een vitaal platteland de bereikbaarheid op de lange termijn moet worden gegarandeerd. Dat is geen weggegooid geld.

Foto: Ap de Heus

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.